Седмица на крале и клоуни

  • 26 юни 2020 15:48

  • 1825
  • 0
Седмица на крале и клоуни
© Liverpool FC

Мина една изпълнена с вълнуващи моменти седмица. За едни беше прекрасна, за други – не толкова, а за някои си беше мрачно напомняне за отредената им в живота роля – на клоуни. Но има две неща, които особено много ме притесняват мен, лично: 1. Те не могат да прозрат и осъзнаят ролята си; 2. Клоуните превзеха цирка…

***

Но нека да започнем с това:

30 години по-късно, много пот, кръв и сълзи по-късно… Ливърпул, най-великият от великите футболни отбори, е отново, напълно заслужено, безкомпромисно и безапелационно шампион на Англия! 

Шампионите на Европа са и на върха на Премиър лийг! Имаше едно цяло поколение от вече много пораснали фенове, които живееха само със снимки и чужди спомени. Сега вече титлата е настояще, а не нечий спомен! 

Направиха го с уникална статистика – една единствена загуба и само две ремита за сезона, 28 победи! (засега)

Направиха го насред най-запомнящия се сезон, пълен с препятствия, в който за малко всичко да се срине, когато COVID-19 затвори света, точно два мача преди титлата… Ливърпул можеше да се окаже върнат на кота нула, отказан, всичко можеше да се случи, но се случи това – стана шампион. 1. По безапелационен начин с шампионска игра и разлика от другите не просто в точки, а в класи; 2. По време на сезон, който е жигосан в спомените на хората завинаги. 

Явно е било писано не просто да станат шампиони, а по незабравим начин в незабравимо време. Тази титла ТОЧНО 30 години по-късно е по-ценна и значи повече от всяка друга, която евентуално е могла да бъде спечелена от отбора през последните 30 години! Трябваха много трудности, за да проличи, че духът е: „Върви, върви с надежда в сърцето и никога няма да вървиш сам!“ 

You'll never walk alone

Звездата на L.A. Lakers ЛеБрон Джеймс се радва за успеха на Ливърпул. Самият Джеймс притежава 2% от клуба. 

 

Getty Images             Празненствата в дома на Шампионите

***

Пренасяме се отвъд Океана...

Междувременно Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви, че намаляват тестовете за COVID-19, за да се намалят случаите… 

Да, правилно прочете. Толкова много сравнения с щрауси, клоуни, хора с мозъчни травми и интелект на пътен знак ми хрумват, че не знам откъде да започна. 

Според мен човекът има някакъв медицински проблем, никой не е природно толкова тъ… ограничен. Пожелавам му успех в лечението, дано се намери лекар, който да му налучка диагнозата, още не е късно за него, а междувременно ми хрумва как могат да намалят престъпността и незаконната имиграция: да престанат да проверяват документите на имигрантите – драстичен спад очаквам в броя незаконни, а ако спрат да водят статистика за престъпленията… бинго!—могат и 0% дори да отчетат. Така може да се подходи и с неграмотността, тийнейджърската бременност, расизма. 

А ако Тръмп спре да си подава носа навън и му отрежат достъпа до Twitter пък, в света ще се отбележи драстично намаление на дразнителите, също така и на расизма и неграмотността. 

***

У нас.

Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard доволна: посрещна първите туристи на летището в Бургас… Министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard посрещна туристите от първия чартърен полет, идващ от Нидерландия, на летището в Бургас.

Николина Ангелкова доволна: посрещна първите туристи на летището в Бургас

Първо: от снимката, която са разпространили от министерството, на секундата просто, ама моменталически ми изниква в главата как Ангелкова замечтано си тананика нещо, чакайки Свети Туристий, „В очакване на Годо“ и т.н…….

След това… цялата новина ме кара да си представя следното:

Стои си министърът там с някой друг кибик, примерно: кмета на Бургас, и тече следният диалог:
„Я, самолет… дали е не тоя?“
„Ц, не е тоя нашият“.
Неловко мълчание, малко тананикане със свити устни (пак виж снимката, за по-голям ефект и вдъхновение), татататам.
„Я, а дали не е тоя?“
„Ц. И тоя не е“.
„Ммммтатата-та-та-там… я, дали не е тоя?“

И си представете малко по-късно сащисаните туристи, които се чудят какви са тия официални посрещания, министри, кметове и въобще какво става и нямат ли си тия хора друга работа…

А, между другото, като стана дума – нямат ли си тия хора ДРУГА работа?

***

Междувременно:

В няколко града в България се проведоха протести срещу безумното презастрояване и алчност на мутробизнесмените, които видят ли къс земя, веднага мислят на кой да бутнат под масата, че да им го продаде за жълти стотинки и да го бетонират. Сещате се… същите, на които им обещаха какво ли не и им сервираха в паницата и нечувани данъчни облекчения и т.н., само поискаха от тях да спрат да се гаврят с хората, а те с усмивка обещаха „безплатни“ шезлонги и накрая показаха среден пръст на драгия посетител с такси за всичко друго, като например (иновативното) интернет, който се плаща със или без да го ползваш, кафе и вода от по 8 лв. и други чудни трикове. Ако не ти харесва обаче, не си патриот. 

На протестите се четеше един прекрасен надпис: „Тъпотията ви ме води #на море в Гърция“.

Не знам какво да кажа, освен: #и мене така! 

Чакам сега да видя лимитираната серия „бисери“ от родните „бизнесмени“… простиращите „платени“ ли ще ги изкарат, „лумпени“ ли ще са, зли „родоотстъпници“, АНТИпатриоти ли ще са? Или ще има нещо ново в репертоара? Едва ли…

Аз поне едно знам: на „платените“, ама наистина платените, организирани със зла мисъл протести, винаги се виждат принтирани, добре подготвени плакати с лозунги, четливи, големи, в рамки, професионално пипнати и направени. А тези тук бяха собственоръчно направени с подръчни материали. Това за мен винаги е показателно. 

С други думи: добре, че е Ангелкова, да посреща чужди туристи, защото българските май не са фенове на бетона. Но пък стана ясно, че и чуждите са оредели, чартърите се отменят един след друг.

Защо ли?

Защото някои искаха рестарт на икономиката, но това, което получиха—това, което всички получихме—беше рестарт на COVID-19. 

Нали разбирате, че мерките бяха разхлабени (да не се лъжем: бяха си неофициално отменени), не защото вирусът си отиде, оздравяхме и всичко беше наред, а защото бизнесът се оплака, че иска да си печели, а му се пречи. 

Махнаха пречките, дойде втората вълна.

Интересното е, че все още има хора, които смятат COVID-19 за измислица и конспирация на рептилите. Не знам какво да кажа… то цялото ни здравеопазване се е скапало, аз съм седнал за психиатричната помощ да се тревожа…

***

Работници пострадаха при строежа на тунел „Железница“ по магистрала „Струма“. Еми… то е нормално, като завали да се срутват някакви неща. Както е нормално, например, като завали сняг през зимата, да се спира ремонтът на Западния парк, също и както когато завали дъжд през пролетта или изгрее слънцето сутрин и така… Хората са си пострадали, ще им мине, нормално си е. Ето, те си го казват хората: „Строителният надзор за тунел "Железница": Не е лепене на плочки в баня, всички рискове съществуват“. Мѝ да, какво не ви е ясно? 

Строителният надзор за тунел "Железница": Не е лепене на плочки в баня, всички рискове съществуват

Последвайте канала на

Александър Томов
1825 0

Свързани новини

Водещи новини