Антониу Гутериш: През 75-те си години ООН е показала, че е способна да помага на страните да се справят с проблемите си

  • 25 юни 2020 20:47

  • 314
  • 2
Антониу Гутериш: През 75-те си години ООН е показала, че е способна да помага на страните да се справят с проблемите си
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно каза, че от 75 години ООН показва способността си да помага на страните да се изправят срещу проблемите си, съобщи БТА.

Той припомни, че днес храна е доставяна на 87 милиона души в 83 страни, а ваксини са осигурявани на половината деца по света, спасявайки всяка година живота 3 милиона човешки животи.

Генералният секретар на ООН настоя за щателно разследване на откритите в последните дни в Либия голям брой масови гробове

ООН се грижи и за 80 милиона бежанци и помага над 2 милиона жени и момичета да избегнат усложненията от бременност и раждане и се опитва да запази мира посредством около 40 политически и оперативни мисии на Сините каски. Тази равносметка Гутериш направи в навечерието на 75-ата годишнина от подписването на Устава на ООН, станало на 26 юни 1945 г. в Сан Франциско.

Уставът влезе в сила на 24 октомври същата година. Гутериш представи и брошура, озаглавена "Спасяване на животи, защитаване на обществата, по-добро възстановяване", посветена на дейностите в борбата с пандемията. Той начерта и пътна карта за бъдещето и призова за повече мултилатерализъм по света.

"Не можем да се върнем към предишната ситуация и просто да пресъздадем системи, които влошиха кризата. Трябва да възстановим по-добре нещата с помощта на по-устойчиви общества и икономики, които да са по-всеобхватни и равнопоставени между половете", допълни той.

Гутериш каза, че няма никакви причини за включване на въглищата в плановете за подем на страните и допълни, че е време да се инвестира в източници на енергия, които не замърсяват, не създават парникови емисии, а прилични работни места и които спестяват пари".

Гутериш приветства и факта, че призивът му от 23 март за прекратяване на огъня по света с цел улесняване на борбата с коронавируса, е бил последван от близо 180 страни от 193 членове на ООН и от 20 въоръжени групировки, религиозни лидери и милиони членове на гражданското общество. Но в Йемен и Либия насилието се удвои, отчете той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2020.06.26 | 01:03

1
така ли!?!? аз пък си мисля, че освен да си взимат тлъстите 5-цифрени заплати - друга дейност няма.....
Едноокия

2020.06.26 | 09:42

2
имат имат, както и свършва статията с израза "той отчете" Те отчитат.....колко мигранти има,колко болни и умрели от недоизхранване, колко са жертвите от войните....те "отчитат" Това правят те, броят и водат статистики...

Добави коментар

Водещи новини