Над 500 известни личности призоваха за защита на демокрацията

  • 25 юни 2020 12:15

  • 434
  • 3
Над 500 известни личности призоваха  за защита на демокрацията
© Getty (архив)

Повече от 500 известни личности и организации от целия свят предупредиха в публикувано днес отворено писмо за заплахата от действията на някои правителства, вредящи на демокрацията, на фона на кризата с новия коронавирус, предаде ДПА.

"Дори някои демократично избрани правителства се борят с пандемията, съсредоточавайки в ръцете си извънредни правомощия, които ограничават човешките права и засилват контрола на държавата, пренебрегвайки законовите ограничения, парламентарния контрол или графиците за възстановяване на конституционния ред", пише в посланието.

"Не е съвпадение, че настоящата пандемия започна в страна, където свободният поток на информацията е ограничен и правителството наказва онези, предупреждаващи за опасността от вируса - предупреждения, които се възприемат като разпространяване на слухове, увреждащи престижа на държавата", се казва в писмото, като се визира Китай.

"Кризата с COVID-19 е тревожен зов за събуждане, ясно предупреждение, че така желаните от нас свободи са поставени под риск и не трябва да ги приемаме за гарантирани", подчертават обществениците.

Сред подписалите отвореното писмо, съставено по инициатива на Международния институт за демокрация и съдействие за произвеждане на избори (IDEA) в Стокхолм, са 13 нобелови лауреати, включително бившият полски президент Лех Валенса, удостоен с Нобеловата награда за мир през 1983 г., и беларуската писателка и разследващ журналист Светлана Алексиевич, получила Нобел за литература през 2015 г.

Афроамериканец бил арестуван погрешно като крадец чрез технология за лицево разпознаване

Сред известните личности, подписали отвореното писмо, още са американският актьор Ричард Гиър, бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт и бившият шведски външен министър Карл Билд.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

434 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.06.25 | 14:41

3
Аха "видни" общественици и най-най по... Някой да им каже че за тая работа има създадена международна организация която се казва ООН. Но тя е безсилна в този му вариант,едно "вето" на единия от 5те "велики" и всичко е дотам.
какво е туй нещо

2020.06.25 | 12:38

2
туй нещо мяза на онуй нещо - народната власт. всичко е пунта мара. заблуда на населението, че нещо хубаво и добро ще дойде. хората се надяват на справедливост и добруване. а им натрясват диктатури, експлоатация, терор, ограбване и мизерия.

2020.06.25 | 12:29

1
Нашата свиня Борисов е пример за погазване на демокрацията. Управлението се свежда до един човек - диктатора Борисов.

Добави коментар

Водещи новини