СЗО: Разтревожени сме от възможно увеличаване на случаите на туберкулоза при пандемията

  • 18 юни 2020 15:05

  • 563
  • 1
СЗО: Разтревожени сме от възможно увеличаване на случаите на туберкулоза при пандемията
© Pixabay

Световната здравна организация /СЗО/ е разтревожена, че в условията на пандемията с COVID-19, броят на заболяванията от туберкулоза може да нарасне, съобщава ТАСС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32787

Агенцията цитира заявление на директорката на глобалната програма на СЗО за борба с туберкулозата Тереза Касаева по време на брифинг в Копенхаген, предава БТА.

"Разбираемо е световното внимание да е приковано от пандемията с новия коронавирус, но при нас възникват сериозни опасения, че във връзка с тази ситуация количеството на смъртни случаи от туберкулоза може да нарасне.

В европейския регион се наблюдава 60 процентно намаление на откриването на случаите на туберкулоза. Според нашите епидемиологични модели, ако тази тенденция се съхрани в продължение на три месеца, тя може да доведе до 7 хиляди допълнителни смъртни случая в европейския регион".

От СЗО призовават да се подготвим за втора вълна на коронавируса

По думите на Касаева 23 хиляди души умират годишно от туберкулоза на Стария континент, а над 260 хиляди се разболяват от нея. Сред тях се наблюдават 77 хиляди случая на лекарствено-устойчива форма на това заболяване. СЗО е представила своите препоръки за продължаване на оказването на помощ на туберкулозно болните в условията на пандемия.

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
563 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ами

2020.06.18 | 18:44

1
Чудят се вече какво да измислят!А кои други болести са се увеличили?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини