Близо 80 милиона са бежанците по света, според доклад на агенция на ООН

  • 18 юни 2020 09:54

  • 1116
  • 2
Близо 80 милиона са бежанците по света, според доклад на агенция на ООН
© Getty Images/Guliver

Бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените хора, съставляват над 1 процент от човечеството, тоест близо 80 милиона души. Това е рекордна цифра, констатира доклад на Върховния комисариат за бежанците към ООН, представен днес, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1540

Според него около 79,5 милиона души са или бежанци, или кандидати за убежище, или хора "чиито корени са били изтръгнати в техните собствени страни". Перспективата за тези хора да се върнат в районите си на произход намалява все повече, се допълва в документа.

Гърция, България и Кипър искат гъвкавост в правилата на новия Европейски пакт за имиграцията

"Един процент от населението на света не може да се прибере у дома заради войни, преследване, нарушения на човешките права и други форми на насилие", заяви Филипо Гранди, ръководителят на Върховния комисариат, предаде БТА.

"Тази тенденция се наблюдава от 2012 г. Цифрите са по-високи в сравнение с предходната година, което означава, че има все повече конфликти и насилие". Това се изразява и също така в "недостатъчни политически решения" за прекратяване на кризите, прокуждащи хората от домовете им и пречещи им да се върнат, посочва Филипо Гранди.

Преди 10 години броят на бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените възлизаше на 40 милиона души. За 10 години той се е удвоил и не се забелязва тенденция към забавяне, посочва Гранди.

Докладът на Върховния комисариат показва, че около 4,2 милиона души са кандидати за убежище, към които се добавят и 3,6-те милиона венецуелци, напуснали родината си, които са броени отделно.

"Международната общност е толкова разделена, толкова неспособна да постигне мир, че за жалост ситуацията ще продължи да се влошава и се страхувам, че следващата година ще е още по-лоша от настоящата", казва Гранди.

Само за изминалата 2019 г. Върховният комисариат отчита, че има 11-милионно увеличение на бежанците, разселените и кандидатите за убежище. Като бежанците и вътрешно разселените са съсредоточени в голямата си част в малък брой страни, обхванати от войни. Сред тях е Сирия, опустошена от девет години на въоръжен конфликт, и наброяваща 13,2 милиона бежанци в пределите или извън пределите на страната, което означава една шеста от населението й.

68 процента от бежанците в света идват от пет страни - Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианма.

Над 660 000 души са били принудени да напуснат домовете си по време на пандемията от коронавируса

"Ако международната общност съумее да постигне единство и да намери политическа воля и ресурси за да помогне на тези страни да излязат от кризата и да се възстановят, много вероятно ще сме разрешили почти половината от проблемите на света, свързани с бежанците", посочва Гранди.

В доклада не се говори за "нахлуването" на пандемията от коронавируса в проблематиката, свързана с бежанците. Но Гранди припомня, че икономическото въздействие от пандемията е по-зрелищно в бедните страни или в страните в развитие. Там драматично нараства бедността и пандемията увеличава трудностите на много от бежанците, които не могат да намерят източник на приходи заради наложената карантина в редица страни.

Молбите за убежище в ЕС рязко намаляха по време на пандемията

При тези обстоятелства и въпреки ограниченията за придвижване страните трябва да продължат да предоставят убежище на онези, които се нуждаят, казва Гранди.

"За жалост хората продължават да бягат от домовете си, защото с пандемия или не, те са застрашени и имат нужда от убежище и защита", казва Гранди.

Той припомня, че Ковид-19 успя да спре живота в целия свят, но не успя да спре войните, конфликтите, насилието и дискриминацията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1116 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.06.18 | 13:19

2
Самия ООН казва че са безсилни,и им трябва реформа. Не е логично 5 държави да решават съдбата на света. Дори една от тия 5те да обяви вето,то решението на оон остава само на хартия.
defakto

2020.06.18 | 12:36

1
де юре и дефакто хората бягат от държавите където фащ и коалиция ходят да правят демокрация.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини