Германски католици са помагали на нацистите

  • 04 май 2020 10:41

  • 1013
  • 0
Германски католици са помагали на нацистите
© Getty (архив)

Германският Съвет на католическите епископи е публикувал доклад, в който се признавало, че свещеници са сътрудничили с нацистите, написа британският в. Сънди таймс.

В документа от 23 страници се е посочвало, че Адолф Хитлер е получавал явна подкрепа от свещенослужители на Римската курия още преди идването си на власт през 1933 г. "Ватиканът е осъдил расистките закони, въведени в Третия райх през 1935 г. В същото време обаче католици в Германия рядко са надигали глас в защита на преследваните евреи и роми", е пишело в доклада.

Православните талибани победиха!

Освен това свещеници са оправдавали престъпленията на германските военни.  В документа се е припомняло, че Римокатолическата църква е определила Нюрнбергските процеси (срещу държавници, замесени във Втората световна война и Холокоста) като акт, който не отговоря на християнското милосърдие.

"Нито едно поколение не е защитено от предразсъдъците на своето време. Следващите генерации обаче са длъжни да преразгледат грешките на своите предците и да си извлекат поука", това е казал членът на Съвета Георг Батцинг.

По-рано папа Франциск е разрешил публикации на архиви от времето на Пий ХII (1939 – 1958 г.). От документите е станало ясно, че Ватиканът е знаел за избиването на евреи в Европа, но е заблудил САЩ. От Светия престол са заявили на американски дипломат, че не са разполагали  с доказателства за целенасочено извършвания геноцид. 

Германия е съгласна да плати обезщетения на стотици хора, избягали от нацистите като деца

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1013 0

Свързани новини

Водещи новини