Изолацията заради коронавируса е спасила 59 000 човешки живота в 11 европейски страни

  • 31 март 2020 16:57

  • 2662
  • 1
Изолацията заради коронавируса е спасила 59 000 човешки живота в 11 европейски страни
© Pixabay

Изолацията и други мерки като част от борбата срещу пандемията от причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19 са спасили живота на 59 000 души в 11 европейски страни, показва британско изследване, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Ние смятаме, че настоящите мерки, които са в сила най-малкото до края на този месец, са спасили от смърт 59 000 човека в 11 държави в Европа към днешна дата", казват учените от лондонския Империъл колидж, който е реномиран университет в областта на медицината.

Догодина се очаква бейби бум заради сегашната самоизолация

Авторите на изследването са специалисти по епидемиология и математика. Те са разработили модел на динамиката на епидемията в Европа и са направили оценка на забавянето на заразата с коронавируса SARS-CoV-2, дължащо се на мерките, взети на различни дати в 11-те изследвани страни.

Сред анализираните мерки са били карантина за болните, затварянето на училищата и университети, забраната за събиране на хора на едно място, социалната дистанция и общата изолация. Изследователите подчертават, че става дума за теоретични модели, предполагащи, че една и съща мярка има съпоставимо въздействие в 11-те страни. В Италия, която бе първата европейска държава, въвела строги мерки и в която епидемията взе най-голям мащаб, въздействието на тези мерки е най-силно, според изследването.

Учените смятат, че решението на властите за спиране на редица дейности в страната, е спасило живота на 38 000 души. На второ място е Испания, където според авторите на изследването е бил спасен животът на 16 000 човека.

Специалистите казват, че мерките са спасили 2500 души във Франция, 560 в Белгия, 550 в Германия, 370 в Обединеното кралство, 340 в Швейцария, 140 в Австрия, 82 в Швеция, 69 в Дания и 10 в Норвегия.

Над 800 000 души са заразени с коронавирус в света

Учените подчертават, че "още много смъртни случаи ще бъдат избегнати, ако се гарантира, че ограничителните мерки ще останат в сила, докато предаването на вируса спадне до ниски нива".

Според авторите в 11-те страни са били заразени общо между 7 милиона и 43 милиона човека, сред които около 5,9 милиона италианци и само 600 000 души са в Германия, където нивото на зараза е най-ниско. Разликата между официалния брой на инфектираните в тези държави и оценките на британските изследователи се обяснява несъмнено основно с това, че много от случаите на зараза остават незабелязани, защото са "доброкачествени или без симптоми" и защото "капацитетът за извършване на тестове за диагностициране е ограничен ", така че не всички съмнителни случаи са тествани.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2662 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Последно в този сайт

2020.03.31 | 22:15

1
Коронавирусът го има от няколко седмици, а един мъж кашля от 4 - 5 календарни години, защото редвно се разхожда по улиците на два града, тъй като по въздуха "летят" различни видове микроби, които влизат през устата и носът на всеки човек, който се разхожда по улиците, явно заради това се кашля !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини