ООН: Човешките права са обект на посегателство

Човешките права са обект на посегателство по света, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, цитиран от БТА и Франс прес.

"Човешките права са изправени пред нарастващи предизвикателства", заяви Гутериш при откриването на годишната сесия на Съвета на ООН за човешките права в Женева. Според генералния секретар нито една страна не е останала незасегната от негативната тенденция.

"Страховете се засилват" и "човешките права са обект на посегателство" навсякъде, изтъкна Гутериш и призова международната общност да предприеме действия.

Генералният секретар на ООН не спомена конкретни държави в изказването си, въпреки че намекна за конфликта в Сирия и съдбата на мигрантите, които искат да се доберат до Европа, отбелязва Франс прес.

Гутериш изрази притесненията си във връзка с нарушаването на правата на жените, тревожно големия брой убийства на жени, атаките срещу правозащитници и съществуването на закони и воденето на политики на подчинение и социално изключване.

"Насилието срещу жените и момичетата е нарушението на човешките права, което е най-силно разпространено", подчерта генералният секретар.

Репресивните закони се умножават, наблюдават се все по-големи ограничения на свободата на изразяване, на вероизповедание, на участие в обществения живот и на сдружаване, каза още Гутериш.

"Журналистите, правозащитниците и екоактивистите са обект на нарастващи заплахи. Новите технологии позволиха на гражданското общество да се организира по-добре", но също така създадоха безпрецедентни възможности за властите да упражняват контрол и да ограничават свободите. Климатичната криза е най-голямата заплаха за оцеляването на човечеството и вече излага на опасност човешките права по целия свят, заяви Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно.

Коментари

  1. 2020.02.24 | 15:59

    тия слуги на сатана четат човешките права както дявола чете евангелието

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет