За потвърждаване на рекордните температури, измерени в Антарктика, ще са необходими месеци

  • 17 февруари 2020 08:05

  • 490
  • 0
За потвърждаване на рекордните температури, измерени в Антарктика, ще са необходими месеци
© Getty Images

За да бъдат потвърдени рекордно високите температури, измерени в Антарктика, ще бъдат необходими месеци, заяви днес Световната метеорологична организация, цитирана от Асошиейтед прес.

Измерванията, направени от изследователи от Аржентина и Бразилия по-рано този месец, трябва да преминат официална процедура, за да е сигурно, че отговарят на международните стандарти, предава БТА.

До официалното решение дали това е рекорд или не, вероятно ще минат няколко месеца, посочи говорител на организацията.

Най-големият айсберг в света е на път да навлезе в открития океан

Учени в аржентинска изследователска станция измериха температура от 18,3 градуса по Целзий на 6 февруари. Миналата седмица бразилски изследователи съобщиха за отчетени от тях над 20 градуса по Целзий.

Двете замервания трябва да бъдат предадени на професор от държавния университет на Аризона, който проучва съобщенията за температурни рекорди от името на Световната метеорологична организация. След това той ще сподели данните с по-широка група учени, които внимателно ще оценят наличните доказателства (включително сравнение с близки станции) и ще обсъдят критериите и проблемите на замерванията.

Подобен процес на оценка обикновено отнема между шест и девет месеца, след което професорът от Аризона официално ще потвърди или отхвърли температурните рекорди.

Заради климатичните промени Арктика и Антарктика се затоплят по-бързо от останалата част на планетата, припомня АП.

Последвайте канала на

Novini.bg
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини