Тайните служби на САЩ и Германия шпионирали държави с помощта на швейцарска компания

  • 11 февруари 2020 20:09

  • 946
  • 2
Тайните служби на САЩ и Германия шпионирали държави с помощта на швейцарска компания
© Pixabay

Тайните служби на САЩ и Германия в продължение на години са шпионирали близо сто страни с помощта на швейцарска компания, работеща в сферата на сигурността на комуникациите, предадоха Франс прес и ДПА.

Агенциите се позовават на разследване на американския вестник "Вашингтон пост" и германската телевизия Цет Де Еф.

САЩ обвини служители на "Туитър" в шпионаж

След Втората световна война компанията Крипто АД става лидер на пазара за продукти, гарантиращи сигурността на комуникациите. Тя продава продуктите си в над 120 страни, предаде БТА.

Сред клиентите на Крипто АД са "Иран, военните режими в Латинска Америка, Индия, Пакистан и дори Ватикана", пише в. "Вашингтон пост". Компанията е купена тайно от американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) през 1970 г. в рамките на партньорство с германското външно разузнаване БНД. Германската служба се оттегля от проекта в началото на 90-те години, но ЦРУ продължава да използва услугите на швейцарската компания до 2018 г.

С помощта на продуктите на швейцарската компания американските тайни служби са получавали достъп до информацията на правителства в Близкия изток, Латинска Америка и другаде по света, като се започне със заложническата криза в Иран през 1979 г. и се стигне до либийския атентат в берлинска дискотека през 1986 г.

САЩ експулсирали китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

Съветският съюз и Китай не са купували продукти на Крипто АД, което ги е предпазило от шпионските дейности на компанията, отбелязва ДПА.

Швейцарското министерство на отбраната заяви, че правителството в Берн е решило да започне разследване на случая, за да бъдат изяснени всички свързани с него обстоятелства. Компанията Крипто АД бе ликвидирана през 2018 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.02.11 | 22:54

1

Много правилно са направили. Те не са като руските шпиони, които са лоши. Те са герои разузнавачи, работещи само за доброто на човечеството. Ако не вярвате, гледайте холивудските филми. Хвала на такива разузнавачи.

54

2020.02.12 | 00:14

2

Вярно е. Не са като руските маймуни да убиват наред. Виновни и невинни. Едните са умни и събират информация. Другите маймуни стрелят от неграмотност.

Добави коментар

Водещи новини