Търговията с диви животни увеличава риска от епидемии

  • 27 януари 2020 14:34

  • 420
  • 0
Търговията с диви животни увеличава риска от епидемии
© Getty Images

Преди 17 години вирусът на ТОРС разкри колко е опасно да се консумира месо от диви животни. Според учени обаче появата на новия коронавирус в Китай показва, че тази практика все още е широко разпространена и носи все по-голям риск за човешкото здраве, предава БТА.

Също като ТОРС (тежкия остър респираторен синдром) новият коронавирус, взел вече 80 жертви и заразил близо 3000 души, изглежда идва от диви животни, продавани като храна за хора.

Още няма официално заключение откъде е тръгнала епидемията, но китайските санитарни власти хвърлят вината върху дивите видове, продавани незаконно на пазара в Ухан, Централен Китай. Там се предлагат различни живи животни, например плъхове, вълчета и гигантски саламандри.

Ето колко българи има в китайския град Ухан, откъдето започна разпространението на новия коронавирус

В неделя Пекин наложи временна забрана върху търговията с дива фауна.

Заради търговията с месо от такива животни и разрушаването на природните им местообитания хората влизат във все по-тесен контакт с вирусите, пренасяни от тях, които могат бързо да се разпространяват в днешния безкрайно свързан свят, обяснява Питър Дасак, президент на "ЕкоХелт алайънс" - неправителствено сдружение за превенция на инфекциозни заболявания.

По данни на проекта "Глобал вайръм", насочен към оптимизиране на борбата с пандемиите, в дивата фауна съществуват над 1,7 милиона все още неизвестни вируси и вероятно към половината от тях са пагубни за хората.

"Новата норма е пандемиите да зачестяват", твърди Дасак и подчертава: "Все повече контактуваме с животни - носители на тези вируси".

80 станаха жертвите на коронавируса в Китай 

Те са част от околната ни среда и за щастие не всеки вид е основание за кошмарни сценарии.

Но броят на вирусите, предавани от животни на хора, вдъхва ред опасения.

"Културна традиция"

Установен е животинският произход на много от заразните болести, появили се след 80-те: от цибетка (дребен хищник) тръгна ТОРС, взел стотици жертви в Китай и Хонконг през 2002-2003 г., от прилепите - ебола, от маймуните - СПИН.

Дори от домашни птици и добитък се прихващат например болестта на Кройцфелд-Якоб и птичият грип.

"За да имат бъдеще дивите видове и в името на човешкото здраве, трябва да намалим консумацията на тези диви животни", заяви биологът Даяна Бел, специалист по заболяванията и опазването на дивата фауна от Източноанглийския университет във Великобритания.

Консумацията на месо от такива животни впрочем невинаги е опасна сама по себе си, тъй като повечето вируси умират, щом бъде убито животното-носител.

Патогенните организми обаче могат да заразяват хора по време на улавянето, превоза и по-специално при клането на животни в лоши санитарни условия или без предпазни средства.

Китайските власти се опитаха да решат проблема, насърчавайки отглеждането на диви животни във ферми.

Директорът на СЗО тръгна за Китай

Това се отнася по-специално за застрашени видове като тигрите, много ценени в Китай и цяла Азия заради приписваните им полезни качества, по-точно като афродизиак.

Според природозащитници търсенето в Китай, подхранвано от нарастващата покупателна способност на потребителите, е основен двигател на световната търговия с месо от диви животни.

Това търсене се поддържа и заради китайската хранително-вкусова промишленост, будеща недоверие след множество скандали, посочва Ян Чжанцю, биолог от Уханския университет.

"Много е трудно да спреш действия, зад които стои петхилядолетна културна традиция", признава Дасак. Ще му се да вярва, че новите поколения загърбват тези хранителни навици, по-специално заради кампаниите в защита на животните, водени от китайски знаменитости.

"Мисля, че до 50 години това ще е вече минало", казва той.

Последвайте канала на

Novini.bg
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини