Папата упрекна световните лидери, че не реагират както трябва на проблемите с климата

  • 09 януари 2020 16:34

  • 267
  • 0
Папата упрекна световните лидери, че не реагират както трябва на проблемите с климата
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март упрекна днес световните лидери за твърде слабата им реакция на проблемите, произтичащи от глобалното затопляне, предадоха Франс прес и БТА.

"За съжаление, необходимостта от спешната екологична промяна изглежда не е на дневен ред за световните политици, чиято реакция на проблемите, поставени от глобални въпроси като климатичните промени, е все още твърде слаба и буди силно безпокойство", каза папата в годишното си обръщение към чуждите дипломати, акредитирани във Ватикана.

Според Франциск състоялата се неотдавна в Мадрид международна климатична конференция на ООН, смятана до голяма степен за неуспех, е породила "сериозни опасения за волята на международната общност да се справи мъдро и ефикасно със затоплянето на планетата".

През октомври папата организира голям форум за Амазония, на който разкритикува дърводобива и добива на полезни изкопаеми и призова за опазване на най-голямата гора в света.

Франциск, който насърчава "цялостната екологична трансформация", приложима също в икономиката и по отношение на социалното неравенство, изтъкна пред посланиците, че "амазонската гора е биологичното сърце на една все по-застрашена земя". Климатичната криза "изисква колективен отговор, способен да издигне общото благо над личните интереси", отбеляза Светият отец пред дипломатите.

Осемдесет и три годишният Франциск приветства младите хора по света, които изискват от правителствата повече и по-спешни действия за справяне с проблемите на климата. "Опазването на общия ни дом трябва да бъде грижа на всички", подчерта папата.

Той каза също, че се моли за жертвите и засегнатите от опустошителните пожари в Австралия и други райони на Океания. Огромните горски пожари, които бушуват в Австралия от седмици, отнеха живота на 26 души, унищожиха над 2000 къщи и изпепелиха площи от около 8 милиона хектара, колкото е територията на Австрия.

Последвайте канала на

Novini.bg
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини