Иран иска ответният удар да се нанесе директно

  • 07 януари 2020 09:20

  • 4122
  • 6
Иран иска ответният удар да се нанесе директно
© Getty (архив)

"Иранският лидер иска ответният удар да се нанесе директно", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

За разлика от обичайната тактика на Иран да се крие зад подставени лица, върховният водач аятолах Али Хаменей иска ответните удари за убийството на иранския генерал Касем Солеймани да се извършат открито от ирански сили, пише вестникът. В напрегнатите часове след убийството на Солеймани от САЩ аятоллах Али Хаменей се появи, необичайно за него, на заседание на иранския Съвет за национална сигурност, за да определи параметрите за ответните удари. Това трябва да е директна и пропорционална атака по американски интереси, която е открито извършена от иранските сили, е казал той според
три ирански източника.

Командващият иранските Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани е убит при ракетен удар

Кога, къде и дори дали Иран ще избере да нанесе ответен удар остава предмет на спекулации. Според анализатори мишените включват американски войски в съседните Сирия и Ирак, американски бази в Персийския залив и американски посолства или дипломати почти навсякъде по света, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Огромни тълпи и призиви за отмъщение на погребалното шествие на Солеймани в Иран", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

Стотици хиляди опечалени преминаха по улиците на Техеран вчера за траурната церемония на генерал Касем Солеймани, масов израз на скръб и солидарност след убийството на най-влиятелния военен командир на страната в американски въздушен удар миналата седмица. Церемонията в Техеран беше съпътствана от призиви за отмъщение и е сравнима с тази на основателя на Ислямската република аятоллах Рухола Хомейни, който почина през 1989 г., отбелязва изданието.

Днес погребват убития генерал Касем Солеймани

В Ирак, където са разположени 5000 американски войници да помагат в борбата срещу "Ислямска държава", целенасоченото убийство постави под риск американската мисия. Иракските депутати приканиха правителството си бързо да изгони чуждестранните войски, в отговор на което президентът Тръмп заплаши Ирак със санкции, пише "Вашингтон пост".

Бъдещето на военното присъствие на САЩ в Ирак е под въпрос в обстановка на смут във Вашингтон след настояването на Ирак американските войски да напуснат страната след убийството на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад миналата седмица, пише в. "Гардиън".

Водената от САЩ коалиция за борба с "Ислямска държава" в Ирак вчера прати писмо на иракското министерство на отбраната, в което се казва, че незабавно ще започнат подготвителни мерки, "за да се гарантира, че изтеглянето от Ирак ще се извърши по безопасен и ефикасен начин".

Скоро след това обаче министърът на отбраната Марк Еспър каза пред журналисти в Пентагона, че писмото не отговаря на същинското положение и настоя, че не е било вземано решение за евакуация на американските сили от Ирак. Председателят на обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили заяви, че писмото е било пратено по погрешка. Изтегляне от Ирак на водената от САЩ антиджихадистка коалиция драматично би отслабило усилията да се попречи на ИД да възстанови силите си и би отбелязало стратегическа победа за Иран, пише британският вестник.Очевидният смут във Вашингтон подсили впечатлението, което цари както сред съюзниците, така и сред враговете на САЩ, че решението да бъде убит Солеймани без ясен план какво да се прави след това е отслабило САЩ в региона.

Ударът по Солеймани ще бъде усетен далеч извън Близкия изток

Съюзниците на САЩ се разграничиха от това решение, докато милиони иранци излязоха по улиците на траурни шествия за Солеймани и настояха за отмъщение за убийството на генерала.

Както Израел, така и НАТО подчертаха, че не са били замесени в нанесения в петък въздушен удар, а държавният секретар на САЩ Майк Помпейо вече изрази разочарование от хладната реакция на европейските съюзници на Вашингтон, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

4122 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
искат

2020.01.07 | 10:52

6

искат, ама дали им стиска???

БГ гьотверен

2020.01.07 | 09:51

3

Духам на. чалмалиите за рубли

2020.01.07 | 10:27

5

ТИ ГО ПРАВИШ БЕЗ ПАРИ,ОТ ЛЮБОВ КЪМ БЛИЖНИЯ.

2020.01.07 | 10:05

4

Е,виждали сме масови самоубийства, но това, ще е най голямото! Прости, и алчни управници, водят до гибел народа си прост.

зад коварното убийство

2020.01.07 | 09:40

1

стоят сащ и исраел- НАЙ ГОЛЕМИТЕ ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ ВЪВ ИСТОРИЯТА.

2020.01.07 | 09:46

2

Много е лошо когато се помислиш за недосегаем.!!!

Добави коментар

Водещи новини