Някои по-важни моменти от политическата 2019 година в Австрия

  • 28 декември 2019 17:40

  • 873
  • 0
Някои по-важни моменти от политическата 2019 година в Австрия
© Pixabay

Тази година не премина гладко за австрийския втрешнополитически живот, беше белязана от трусове и неочаквани обрати.

На 17 май беше публикувано видеото, разтърсило австрийската политика и взривило управляващата коалиция между Австрийската народна партия /АНП/ и Австрийската партия на свободата /АПС/. Записът на разговора на бившия вицеканцлер и шеф на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе и на бившия виенски заместник-кмет и шеф на парламентарната фракция на АПС Йохан Гуденус от юли 2017 г. в луксозна вила на остров Ибиса пред фалшива племенница на руски олигарх, части от който публикуваха германските "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел", предизвика грандиозен скандал в австрийското общество. Последваха оставките на двамата политици.

Изключиха Щрахе от Австрийската партия на свободата

Реакцията на федералния канцлер Себастиан Курц не закъсня, ден по-късно той се дистанцира от поведението на двамата и обяви край на коалицията, като се обърна към федералния президент Александър Ван дер Белен с искане за предсрочни парламентарни избори.

След продължителни дискусии и в сянката на лошия резултат от изборите за Европейски парламент на 26 май, Австрийската социалдемократическа партия /АСП/ внесе собствен вот на недоверие към АНП, която би управлявала страната самостоятелно до новите парламентарни избори. Този вот не бе подкрепен от опозиционната партия НЕОС. Парламентарна подкрепа вотът на недоверие към канцлера Себастиан Курц и правителство на АНП получи от бившата коалиционна партньорка АПС и от партията СЕГА.

След успеха на вота на недоверие в парламента, трябваше да бъде намерено решение за управляване на страната до произвеждане на нови избори през есента. Но 30 май федералният президент Александър Ван дер Белен представи Бригите Бирлайн, президентка на Конституционния съд, като първата канцлерка на Австрийската република и ръководителка на експертно правителство, съставено от държавни служители.

Само няколко дни след произведените парламентарни избори, спечелени убедително от АНП, на 1 октомври редовият партиен член Хайнц-Кристиан Щрахе привлече отново общественото внимание. На пресконференция той заяви, че замразява членството си в АПС и ще се отдаде изцяло на семейството си. Междувременно виенската организация на АПС го изключи и от партията.

Победителката АНП започна сондажни разговори с всички представени в парламента партии. От средата на октомври екипи на АНП и Партията на зелените, водени от техните шефове Себастиан Курц и Вернер Коглер, водят официални преговори за съставяне на коалиционно правителство. Засега е много оскъдна информацията докъде са стигнали преговорите, вече съществуват споразумения по някои въпроси, но все още има достатъчно пунктове, по които становищата се различават коренно, съобщават осведомени. Дали разговорите действително са успешни, ще разберем през първите седмици, а може би и през първите дни на новата година.

Последвайте канала на

Novini.bg
873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини