Първи стъпки на Борис Джонсън след голямата победа на изборите на 12.12

Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е, големият победител на предсрочните избори във Обединеното кралство, днес се очаква да впрегне екипа си в усилията за премахване на препятствията пред Брекзит, предаде АФП.

Джонсън се очаква да обяви днес промени в правителството си, но вероятно те няма да са на ключови постове, тъй като неговият приоритет е да започне възможно най-бързо постъпките за излизане на страната от ЕС до 31 януари догодина Джонсън ще говори пред 109 депутати консерватори, които са новоизбрани в Камарата на общините на британския парламент. Консервативната партия спечели на 12 декември 365 места в 650-местната камара.

Борис Джонсън планира големи промени в британското правителство

Според правителствен източник първият закон, по който ще гласуват новите депутати, ще бъде споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Източникът припомня, че Джонсън е дал ясно да се разбере, че консерваторите трябва да отговорят на доверието на народа и да осъществят Брекзит. Джонсън има намерение да представи на депутатите преди Коледа и дори може би още тази седмица това споразумение, договорено след трудни преговори с Брюксел в средата на октомври.

Очаква се по-значима промяна в правителството да бъде извършена след осъществяването на Брекзит на 31 януари 2020 г. Но преди да насочи вниманието си върху Брекзит, новата Камара на общините първо ще се събере утре, за да избере парламентарен председател. Очаква безпроблемно на поста да бъде преизбран досегашният председател, лейбъристът Линдзи Хойл. Той бе избран за първи път на поста месец преди предсрочните избори. Хойл ще има задачата да води дебатите за Брекзит, които често пъти са доста оживени.

Борис Джонсън в бивш лейбъристки бастион: Ще ви се отплатя за доверието

В четвъртък Джонсън ще обяви своята законодателна програма, като това ще стане чрез традиционната реч на кралицата Елизабет Втора. Последната такава реч на кралицата датира отпреди два месеца, а и заради приближаването на Коледа се очаква обичайната церемониалност, съпътстваща речта на монарха, да бъде редуцирана.

Очаква се по време на тази реч освен приоритетът на Джонсън, а именно реализиране на Брекзит, да бъдат обявени и мерки за подобряване на националната здравна система. Джонсън обеща такива мерки, за да се разграничи от традиционния "имидж за строги икономии", с който хората свързваха консерваторите.

Националната здравна система, която е безплатна и на която британците държат много, в последните 10 години преживя драстични бюджетни икономии. Сега според източник от Даунинг стрийт правителството има намерение да обяви увеличение на нейния бюджет с 33,9 милиона лири.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет