Влияят ли климатичните промени на птиците?

Размерът на птиците става все по-малък, а размахът на крилете – все по-голям, заради климатичните промени, сочи ново проучване.

Според учени в университета в Мичиган данните са важни за хората, от гледна точка на това как животните ще се адаптират към настъпващите промени на Земята, пише Би Би Си, цитира БТВ.

Учените забелязали, че от 1978 г. до 2016 г. долната част на крачетата на птиците (която често служи за определяне на размера) се е смалила с 2,4%. В същото време размахът на крилете се увеличил с 1,3%.

Освен това изследването е най-голямото в тази област и инспектира над 70 хил. екземпляра от 52 северноамерикански прелетни видове през последните четири десетилетия. Всички животни в проучването са загинали след удари в прозорците на високи сгради.

Промените в климата съкращават бременността

Според водещия автор на проучването Брайън Уийкс най-често се наблюдава реакцията на животните за климатичните промени спрямо географията и времеви събития като миграция и гнездене. По думите на експерта новите данни представят телесната морфология като важен трети елемент.

Уийкс смята, че птиците, които оцеляват миграциите, са тези, които компенсират малкия размер на тялото с големия размах.

Учените нямат категоричен отговор защо по-високите температури предизвикват смаляването на птиците. Една от теориите е, че по-малките животни се охлаждат по-лесно, именно заради съотношението между крилете и размера.

Идеята за проследяването на птичия размер възниква случайно в главата на Уийкс преди 40 години докато често виждал умрели птици по улиците. Решава да ги изследва, защото можело да се окажат полезни за бъдещето.

През годините десетки доброволци и учени допринасят за изследванията и анализите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Анализи

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет