Френският еврокомисар: Навлизаме в опасен свят

Новият европейски комисар по въпросите на вътрешния пазар и отбраната Тиери Бретон пледира за развитие на европейска отбранителна индустрия, за да се разполага със суверенни технологии, предаде Франс прес.

"Отбраната ще бъде изключително важен залог през петте години мандат на тази Комисия и това ще премине под мое ръководство, като за пръв път ще се създаде европейска отбранителна индустрия, координирана отчасти от Европейската комисия", заяви Бретон. "Важното е да имаме собствени, суверенни отбранителни технологии", добави той и припомни, че неотдавна беше учреден Европейският фонд за отбрана с цел развитие на съвместни проекти.

ЕП предварително одобри всички кандидати за еврокомисари

"Това са 13 милиарда евро, които ще се инвестират за започване на изграждането на координирана европейска отбранителна индустрия върху цялата територия, без никой член да бъде пренебрегнат. Всеки на своето ниво трябва да поеме част от тази отбрана", каза Бретон.

Макар и според него да е твърде рано за обсъждане на европейска армия, защото чувствителността на Европа към отбраната се различава в отделните ни държави, Бретон желае страните членки да положат "допълнително усилие" в Сахел (район в Африка, южно от Сахара) редом с Франция.

Загинаха френски войници, участвали в операция срещу ИДА

"Навлизаме в един изключително опасен свят, нестабилен свят, в който Европа все повече трябва да поема съдбата си в свои ръце, а това включва и нейната ѝ съдба", заяви той.

Коментари

  1. 2019.12.02 | 16:03

    За "отбрана" или за 3-та световна историята ще покаже.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет