ООН алармира: Концентрацията на парникови газове е достигнала рекордни нива

  • 25 ноември 2019 12:55

  • 267
  • 0
ООН алармира: Концентрацията на парникови газове е достигнала рекордни нива
© Pixabay

Количеството на въглероден двуокис и други парникови газове в атмосферата на Земята е достигнало рекордни високи показатели през 2018 година, се казва в доклад на ООН, цитиран от световните агенции.

Според доклад на Световната метеорологична организация /СМО/, публикуван в Женева, концентрацията на въглероден диоксид е достигнала през миналата година концентрация от 407,8 части на милион. Това е с 47 процента повече от нивата от прединдустриалната епоха.

Глобалното затопляне сериозно уврежда здравето на децата на Земята

От СМО изтъкват, че е налице дългосрочна тенденция и бъдещите поколения на Земята ще се сблъскат с още по-тежки последствия от затоплянето на климата - покачване на температурите, увеличаване на броя на екстремалните природни явления, повишаване на нивата на океаните и разрушаване на екосистемите.

През 2017 година измерената концентрация на въглероден двуокис в атмосферата е била 405,5 части на милион.

Специалисти прогнозират катастрофално увеличаване на горещините

Другият парников газ, метанът, също е поставил рекорд по концентрация в атмосферата през миналата година - 1869 части на милиард. Това е със 159 процента над нивата от прединдустриалната епоха. Рекордна е станала и концентрацията на азотен оксид, който е достигнал 331,1 части на милиард. Тези стойности надвишават с 23 процента прединдустриалните нива от XVIII век.

Като цяло от 1990 година насам топлинният ефект от парниковите газове се е увеличил с 43 процента.

Последвайте канала на

БТА
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини