Британският в. Гаридън: Нанси Пелоси удари с чукчето

  • 01 ноември 2019 09:45

  • 674
  • 0
Британският в. Гаридън: Нанси Пелоси удари с чукчето
© Getty (архив)

Нанси  Пелоси удари с чукчето - Камарата на представителите подкрепи разследването за импийчмънт на Тръмп, пише британският в. "Гардиън". С вчерашното гласуване в долната камара на Конгреса на САЩ и приетата резолюция бяха зададени правилата за преминаването в публична фаза на разследването за импийчмънт на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. В резултат до две седмици може да се стигне до изслушвания в Конгреса, които ще се предават на живо по телевизията, посочва вестникът.

Президентът беснее заради историческото гласуване за импийчмънта, пише "Индипендънт". Изданието отбелязва, че преди гласуването на резолюцията, официализираща разследването за импийчмънт председателят на долната камара на федералния парламент Пелоси и председателят на комисията по разузнаването Адам Шиф са напомнили за сериозността на момента. Това разгневило републиканците Девин Нунес и Стив Скалийз, които обвинили опозицията, че се отнася към разследването все едно е някакъв религиозен култ, и че провежда операция в съветски стил. Вестникът допълва, че самият Тръмп е реагирал гневно в Туитър заради резултата от гласуването, определяйки разследването като: "Най-големия лов на вещици в американската история!"

В. "Дейли телеграф" определя вчерашното гласуване като знаков и исторически момент. Той изтъква, че това е първият случай от 21 години, когато камарата подкрепя разследване за импийчмънт, каквото е имало само срещу трима други президенти в историята на САЩ - Андрю Джонсън, Ричард Никсън и Бил Клинтън.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че с вчерашното гласуване демократите са започнали нова фаза в разследването за импийчмънт и допълва, че с това се подготвя сцената за драматични публични изслушвания на бивши и настоящи официални представители на САЩ.

"Вашингтон пост" коментира, че вчерашните събития бележат значителен напредък в започналото преди пет седмици разследване на камарата и са предизвикали изостряне на партийно-политическото ожесточение в САЩ, с каквото до голяма степен се характеризира процесът на импийчмънт и президентското управление на Тръмп. Всекидневникът допълва, че вчерашното гласуване е било първото в разследването за импийчмънт на президента.

"Ню Йорк таймс" коментира, че приетата вчера от камарата резолюция е сигнал, че демократите имат достатъчна увереност в събраните дотук доказателства, за да продължат нататък с разследването въпреки възраженията на републиканците. Изданието посочва, че след вчерашното гласуване демократите оттук нататък ще направят изцяло публични своите действия срещу президента. Това от своя страна според вестника ще вкара двете основни партии в САЩ в непознати за тях води и ще промени политическия пейзаж в САЩ.

Камарата прие резолюцията за импийчмънта по строго партийни линии, пише "Уолстрийт джърнъл". Изданието коментира, че гласуването, завършило с 232 гласа за срещу 196 против, показва острата политическа поляризация във Вашингтон по въпроса за импийчмънта. Вестникът илюстрира тази своя констатация, като отбелязва, че за резолюцията са гласували всички демократи с изключение на двама, а всички републиканци са гласували против.

 

Последвайте канала на

БТА
674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини