Руски вестник: Киев отстъпи пред Париж

  • 30 октомври 2019 09:18

  • 1117
  • 0
Руски вестник: Киев отстъпи пред Париж
© Getty (архив)

Всяка стъпка назад, направена от украинските военни, приближава срещата на върха в "нормандски формат"  (Германия, Франция, Украйна и Русия) за уреждане на конфликта с Донбас, пише "Комерсант" под заглавие "Киев отстъпи пред Париж" (френската столица е домакин на очаквания форум). Така руският вестник коментира започналото раздалечаване на киевските войски от силите на сепаратистките републики край село Золотое, договорено от Контактната група за конфликта в Източна Украйна.

След Золотое в украинската Луганска област идва ред и на с. Петровское в Донецка област. Датата обаче е засекретена, за да не могат противниците на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога да провалят мирния процес, пише изданието, имайки предвид протестни акции на радикали-националисти от страната и по-специално на бившия доброволчески батальон "Азов", който сега е в състава на Националната гвардия.

"Азов" и други националисти протестират срещу подписаната от всички страни в конфликта "формула на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер", предвиждаща специален статут за Донбас след избори в отцепническия регион, които трябва да бъдат признати от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за честни и свободни. Вестникът цитира пресслужбата на сепаратистите в Луганск, според която за раздалечаване на войските в зоната са отпуснати три дни, а после "ОССЕ пристига в района и регистрира дали и двете страни са провели раздалечаването пълноценно".

Москва, която твърдо настояваше за приемане на "формулата на Щайнмайер" и раздалечаване на силите, е доволна от започналия процес и се готви да започне подготовка за срещата на върха, отбелязва "Комерсант", като цитира висши представители на руското ръководство.

"Лидерите на "нормандската четворка" може да се съберат в Париж до края на ноември в опит да превърнат Донбас от "гореща" точка в "изстиваща", пише изданието. Информирани източници добавят, че "ако бъде проявена политическа воля", страните може да тръгнат към среща по-рано от приключването на всички предвидени процедури. Четирите държави - Германия, Русия, Украйна и Франция, са подготвили за форума и заключителен документ, чието съдържание не се разкрива, допълва всекидневникът. По негови данни проектът описва задачи за бъдещето - вероятно раздалечаване на силите по цялата "линия на съприкосновение" и утвърждаване на "формулата на Щайнмайер" в украинското законодателство.

Това вече е предвидено в Минските споразумения за уреждане на конфликта в Украйна, но досега не е осъществено. Ако бъдат изтеглени силите на страните по целия фронт и се създаде 50-километрова "зона за сигурност", огънят в Донбас ще спре. Това няма да е окончателно уреждане на конфликта, но той ще мине от "гореща" фаза в "студена" и всички ще са доволни, включително президентът Зеленски. Още като кандидат за висшия пост той обеща да приключи войната, а не да върне Донбас на Киев, отбелязва "Комерсант".

За Зеленски срещата в "нормандски формат" ще е първи опит да наложи на Русия своето виждане за Минските споразумения или дори да преразгледа текста им "според новите обстоятелства", смята "Взгляд". За да постигне тази цел, Зеленски е готов на безпрецедентни стъпки, на първо място да се утвърждава силово, макар донейде карикатурно, като върховен главнокомандващ, пише онлайн изданието по повод заповедите за изтегляне на украинските сили, отправени според "Взгляд" директно от министерството на отбраната, вместо да минат по веригата на командване. Според изданието "Азов" вече е поделение от редовната армия и превръщането му "в някакъв странен инструмент за политическа игра е вътрешноукраински сценарий, поставящ под съмнение авторитета на Зеленски като върховен главнокомандващ". то напомня "печалния опит от други въоръжени конфликти на територията на бившия Съветски съюз, когато факторът "неконтролирани въоръжени формирования" се превръщаше в едва ли не основен метод за протакане на преговорите с цел да се получат по-изгодни позиции".

Печатът в Русия информира за нов митинг срещу раздалечаването на войските, състоял се тази нощ край офиса на украинския президент. Демонстрантите издигнали национални знамена и лозунг "Нито крачка назад". Радикалите призовават Киев да се откаже от "формулата на Щайнмайер" и да се оттегли от Минските споразумения. По-рано те заплашиха държавния глава, че може да прибегнат до крайни мерки, дори да свалят президента.

Зеленски е убеден, че изтеглянето на силите, напротив, ще помогне на Киев да си върне изгубените територии, твърди "Газета". Украинският лидер неведнъж е изтъквал, че увашава правото на гражданите да протестират, но същевременно ги е призовавал да не се поддават на провокации от страна на "отделни политици". Според екипа на Зеленски мотив да оглави акциите срещу "формулата" има бившият президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември.

Последвайте канала на

БТА
1117 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини