Руски медии: Ликвидирането на ал Багдади мирише на петрол

Ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, оглавявал групировката "Ислямска държава" (ИД), не променя особено нещата: той може да е всякакъв, но не и гений на интернет пропагандата - последното оръжие на джихадистите. Така коментира руското онлайн издание "Взгляд" операцията на САЩ срещу екстремисткия лидер.

Благодарение на руските и на сирийските военни, от една страна, а от друга - на кюрдите и американците, днес ИД е само интернет организация. "На терен халифатът е унищожен, митът за непобедимостта на воините на Аллах е стъпкан. При това положение ислямистката пропаганда остава без коронните си тезиси, констатира електронният вестник.

"Разсъжденията, че новият лидер може да се окаже далеч по-кръвожаден от предишния, изобщо нямат смисъл - по-кръвожаден просто няма накъде - но ако ал Багдади наистина е мъртъв, редица от най-радикалните му привърженици може да последват неговия пример и да сложат колан с експлозиви, тъй че в най-близко бъдеще терористичната заплаха в света може да нарасне", предупреждава "Взгляд".

"Шефът на Пентагона обеща да започне хайка срещу приемниците на ал Багдади", отбелязва в заглавие "Известия". "След премахването на главатаря на ИД САЩ ще следят дали организацията ще се сдобие с нови лидери и ще се борят с тях, ако такива се появят", цитира вестникът министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър. Убийството на ал Багдади обаче не слага кръст на групировката. Смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г. също не доведе навремето до разпадане на "Ал Кайда". Американците ще могат и занапред да оправдават с действията на терористите присъствието си в Източна Сирия, заявява "Известия" в друг материал. Според руския всекидневник операцията на САЩ при всичките си положителни ефекти напомня по-скоро пиар акция и всъщност мирише на петрол. Той напомня, че САЩ оставиха в Сирия войски, да охраняват петролните находища и решиха да върнат там няколкостотин военни, изтеглени преди.

"Известия" цитира говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, обвинил САЩ в незаконен добив и износ на петрол. По думите му месечните печалби от тази дейност надхвърлят 30 милиона долара. "Петролът се продава на цени, доста по-ниски от пазарните - около 38 долара за барел. А доходите влизат в сметките на американски тайни служби и частни военни компании. За потвърждение министерството публикува сателитни снимки на петролни полета в Източна Сирия от различни дати, на които се виждат десетки камиони цистерни. Вашингтон няма да отстъпи никому сирийския петрол, прогнозира в заглавие на редакционен коментар "Независимая газета". Изданието се пита дали е законно САЩ да контролират петролните обекти в Сирия, след като са влезли в страната благодарение на широка интерпретация на резолюцията от 2001 г. за употреба на военна сила.

Бившият специален пратеник на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в антитерористичната коалиция Брет Макгърк признава според "Известия", че в лични разговори с него президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския неведнъж е проявявал интерес какво може да се направи със сирийския петрол. По думите на Макгърк той е обсъждал проблема с бившия държавен секретар Рекс Тилърсън, заемал преди директорски пост в енергийната компания "Ексън мобил" и натрупал съответния опит. Тилърсън заявил, че липсва законова база, за да експлоатират американците сирийското "черно злато", и добавил: "С петрола нещата не стават по този начин".

"Може би има нови юристи, които да решат проблема, но за една американска компания би било просто незаконно да тръгнат да превземат и да експлоатират тези залежи", казва Макгърк, цитиран от информационния сайт "Аксиос".

Коментари

 1. 2019.10.28 | 09:47

  "Руски медии: Ликвидирането на ал Багдади мирише на петрол...." - а руската кочина смърди на лайната на Путлер и неговите марионетки!!!

  1. 2019.10.30 | 21:13

   с плъха - ти си терминално болен мозък русоробе!

  2. 2019.10.28 | 12:54

   ЩЕ, БЪДЕШ ЛИКВИДИРАН СКОРО.

  3. 2019.10.28 | 09:57

   Нищо не каза!А нещо конкретно...?!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет