Климатичните промени правят феномените Ел Ниньо по-силни

  • 22 октомври 2019 15:18

  • 703
  • 0
Климатичните промени правят феномените Ел Ниньо по-силни
© Pixabay

В резултат на климатичните промени феномените Ел Ниньо стават по-силни и загряват още повече и без това затоплящата се планета, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на резултатите от проучване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките.

За целите му учените са изследвали 33 феномена Ел Ниньо - естествено затопляне на екваториалната част на Тихия океан, което от 1901 г. причинява климатични крайности по целия свят. Специалистите са установили, че след 70-те години на миналия век феномените са започнали да се формират по-далече на запад в по-топли води, което в някои случаи води до по-силни Ел Ниньо.

Мощният Ел Ниньо може да предизвика суша на някои места, например в Австралия и Индия, или наводнения в други региони, например в Калифорния. По време на Ел Ниньо ураганите в Тихия океан стават повече, а в Атлантическия - по-малко.

Феноменът прави зимите по-меки и влажни в Съединените щати, които като цяло се възползват от силните Ел Ниньо. На други места обаче проявленията им са опустошителни. Феноменът от 1997-98 причини хиляди смъртни случаи от силни бури, топлинни вълни, наводнения и суша, и щети, оценени на между 32 милиарда и 96 милиарда долара.

Изместеното формиране на Ел Ниньо е от значение, тъй като на запад водите естествено са по-топли, отбелязва ръководителят на изследването Ван Бин от университета на Хаваите.

Преди 1978 г. 12 от 14 феномена Ел Ниньо са се формирали на изток. След 1978 г. всичките 11 са се формирали по-централно или на запад.

Трите "супер" Ел Ниньо, започнали през 1982, 1997 и 2015 г., са се формирали на запад. По време на всеки от тях светът е "чупил" средните температурни рекорди.

Специалистите не са проучвали противоположния феномен с охлаждащ ефект Ла Ниня.

Последвайте канала на

БТА
703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини