Специалисти прогнозират катастрофално увеличаване на горещините

  • 10 октомври 2019 13:18

  • 1376
  • 1
Специалисти прогнозират катастрофално увеличаване на горещините
© Pixabay

Американски учени прогнозират, че в средата на този век горещите вълни ще обхванат далеч по-големи територии, съобщи Физ.орг.

В съответствие със сценария за умерено изхвърляне на парникови газове териториите, където ще има екстремни горещини, ще се увеличат с 50-80 процента. При максимално нарастване на концентрацията на въглероден диоксид засегнатите райони може да се удвоят. Това ще увеличи броя на хората, които са подложени на топлинен стрес, ще повиши риска от преждевремнна смърт за възрастните хора и други групи от населението. Ще се увеличи също натоварването на електрическите инсталации в резултат на функционирането на повече климатици.

Освен това се очаква нарастване на продължителността и интензивността на горещите вълни. По думите на учените, това съответства на прогнозите за климатичните промени и глобалното затопляне.

"Ако в гъстонаселени райони има големи и продължителни горещини, удовлетворяването на нуждите от електроенергия ще е по-сложно, отколкото в няколко района, които са със същата обща площ, но горещите вълни там са по-малки", отбеляза един от авторите на изследването Тони Барнстън от Колумбийския университет.

БТА
1376 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.10 | 14:26

1

Това са абсолютно фалшиви новини, ако не вярвате питайте Тръмп. Той човека е Бог и знае всичко. -----

Добави коментар

Водещи новини