Германска медия: Не блъфира ли британският премиер?

  • 07 октомври 2019 09:11

  • 568
  • 0
Германска медия: Не блъфира ли британският премиер?
© Getty (архив)

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е отново отхвърли възможността за отлагане на Брекзит, пише френският в. "Монд". Той подчерта в телефонен разговор с френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, че това е последната възможност за постигане на споразумение, което иска всяка от страните.

Планът, който Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е представи в сряда, беше посрещнат със скептицизъм в Брюксел, който вижда в него няколко проблемни момента. По тази причина Джонсън се опитва да убеди европейските лидери - освен с френския президент, той разговаря тази седмица с колегите си от Финландия, Холандия и Португалия. Министърът за Брекзит Стивън Баркли ще продължи да обикаля европейските столици до утре.

Има все повече признаци, че Великобритания няма да напусне ЕС на 31 октомври, пише в редакционна статия от днес германският вестник "Фолксщиме". "Премиерът Джонсън не постигна никакъв успех в опитите си за ново споразумение с Брюксел", гласи оценката на вестника. "От уважение към своята членка Ирландия, ЕС няма да отстъпи и крачка по най-спорния въпрос - митническата граница между Ирландия и Северна Ирландия, която искат твърдите привърженици на Брекзит. И Джонсън го знае".

Британският премиер вероятно блъфира, заплашвайки с твърд Брекзит, ако Брюксел не отстъпи пред исканията му. Кралството не може да си позволи подобен вариант, смята в. "Фолксщиме". "Предвестниците на подобен сценарий вече са очевидни: в Шотландия надигащото се движение за независимост събира десетки хиляди привърженици. В Северна Ирландия протестантите се опасяват от активизиране на ирландския въпрос. А дори не сме споменали икономическите последици", отбелязва вестникът. Великобритания може да понесе тежък удар. Джонсън ще трябва да отстъпи, въпросът пред него е как да го направи, без да се изложи, заключава "Фолксщиме" в редакционната си статия.

Ако бъде принуден да отложи Брекзита, Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е ще наложи вето на седемгодишния бюджет на ЕС и ще изпрати в Брюксел евроскептичен комисар, за да саботира работата на блока, предупреждава британският в. "Дейли телеграф". Няколко фигури от правителството обсъждат серия от предложения за "саботаж" на европейските институции, ако Брюксел откаже да приеме ново споразумение или да остави Джонсън да напусне без споразумение. ЕС се променя и оставя Великобритания в миналото, гласи заглавието на редакционна статия на британския в. "Гардиън".

Сред британските евроскептици битува общото неразбиране, че ЕС е също толкова обсебен от опити да попречи на Брекзита, колкото те - със задачата да го приключат. Това не е вярно по две причини. Първо, приоритетът на Брюксел е да се избегне хаотично напускане на Великобритания. Фазата на тъгата за оттеглянето на Лондон отстъпи пред недоволство от колективната липса на способности сред британските политици - както поддръжниците, така и противниците на Брекзит.

Второ, основната част от вниманието на ЕС е насочено другаде - утвърждаването на новата Еврокомисия, преговорите за бюджета и балансът на идеологическите сили в ЕС. Брюксел все още се бори със структурни проблеми и културно напрежение. Не е имало рязка промяна, облекчаваща този натиск, но европейският проект продължава да се противопоставя на тези, които искат да му навредят. Това също е нещо, което британските евроскептици не разбират: за да оправдаят напускането на блока, те предричат разпадането му. Но макар че ЕС има много недостатъци, той е и забележително устойчив - докато поддръжниците на Брекзита все повече губят влиянието си върху политиката на континента.

Великобритания може да се окаже изправена пред избор между Джереми Корбин и Брекзит без споразумение, предупреждава в. "Ню Йорк таймс". Лидерът на британската Лейбъристка партия е "брадат социалист, често порицаван от пресата и парламента за опитите си да подтиска разногласията в партията си и радикалните си планове за промяна на британската икономика", отбелязва вестникът. Но в необуздания хаос на Брекзита, той се опитва да промени имиджа си като безопасния избор за ръководител на Великобритания и неочаквано лекарство за изнервените британски пазари, изпаднали в паника от плановете на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е за Брекзит без споразумение в края на месеца. Изненадващо, това изглежда работи.

Докато предсрочните избори във Великобритания приближават, водената от Джонсън Консервативна партия - някогашен поддръжник на големия бизнес и убежище за всякакви фигури от върхушката - създаде конфликти с кралица Елизабет Втора, Върховния съд и парламента, посочва "Ню Йорк таймс". Предложената от британския премиер сделка за Брекзита беше посрещната с такова смайване, че според много анализатори той е решен да напусне ЕС без споразумение. Това превърна Корбин в неочакваното олицетворение на сдържаността. Той е заклет противник на "твърдия" Брекзит и обещава втори референдум, който може да доведе до отмяна на напускането на ЕС. Така банките изведнъж се оказаха в положението да преценяват неохотно ползите от партия, водена от неомарксисти, радикални профсъюзни лидери и депутати, които са подкрепяли комунистически режими.

БТА
568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини