Папата: Технологичните фирми да използват изкуствения интелект за общото благо

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова технологичните компании да използват изкуствения интелект за общото благо, предаде АП.

Надпреварата за разработване на изкуствен интелект и други форми на дигитално развитие поражда риск от увеличаване на социалното неравенство, освен ако тези дейности не бъдат придружени от етична оценка на общото благо, предупреди главата на Католическата църква на конференция във Ватикана. Форумът събра шефове на компании като Фейсбук (Facebook) и Гугъл (Google), дипломати, финансисти, физици, философи, специалисти по етика и епископи.

Конференцията "Общото благо в дигиталната епоха" е поредната заявка на Католическата църква за място в дебатите за перспективите и рисковете, свързани с изкуствения интелект.

Дебатите бяха посветени на различни теми - от технологичния напредък при оръжията през бъдещето на работните места при нарастващата роля на машините до решенията на социалните медии след разпространението на видеозапис на нападението срещу джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

В своето слово папата похвали потенциала на технологичния напредък, като отбеляза, че в началото на Индустриалната революция машините са спестили на работниците опасен и монотонен труд. Все по-голямото разчитане на автоматизацията в името на печалбата обаче лишава хората от достойнството на труда, подчерта в същото време той.

Светият отец предупреди, че ако технологичният напредък стане причина за все по-очевидни неравенства, това няма да е истински и реален напредък. "Това ще доведе до форма на варварство, при която ще важи правото на най-силния", аргументира се той.

Коментари

  1. 2019.09.28 | 11:54

    Още преди средните векове насам папата всъщност е едно демонично изчадие, насочено срещу хората, срещу обществото.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет