Учени: Няма достатъчно основания, за да свързваме климатичните промени с геоложки процеси

Учени от университета Рътгърс в Ню Джърси заключиха, че няма достатъчно основания за теория, която свързва относително неотдавнашни от геоложка гледна точка климатични промени с геоложки процеси, съобщи Физ.орг.

В съответствие с тази теория разрушаването на хималайски скали е довело до глобално охлаждане.

По-рано учените смятаха, че сблъскването между индийската и евразийската тектонска плоча и последвалото формиране на Хималаите са довели до оголване на нови скали, които улавяли въглероден диоксид, намалявайки концентрацията му в атмосферата. Тъй като въглеродният диоксид е парников газ, намаляването на концентрацията му преди 15 милиона години охладило атмосферата.

Но вследствие на ерозия на горните слоеве скали въглеродният диоксид се пренася от реки в океана под формата на разтворен неорганичен въглерод, където е използван от водораслите за създаване на карбонатни "скелети". Когато водораслите загинат, останките им падат на океанското дъно, където остават под формата на дълбоководни отлагания. Ако ерозията се усили, натрупването на карбонати под водата също би трябвало да се увеличи. Изследването на отлаганията обаче показало, че през последните 15 милиона години е намаляло съдържанието на калциеви карбонати в "скелетите" на водораслите. Следователно ерозията на горни слоеве скали не може да е причина за продължително охлаждане.

Редица учени смятат, че окисляването на океана вследствие на високото ниво на въглеродния диоксид ще доведе в близко бъдеще до намаляване нивото на калциевия карбонат във водораслите. Данните обаче показват, че за 15 милиона години до сегашното глобално затопляне се е случило тъкмо обратното.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет