Политическият дуел между Доналд Тръмп и демократите рикошира върху Володимир Зеленски

Вашингтон се готви за продължителен политически дуел, след като председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси фактически обяви война на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, пише "Росийская газета".

Пелоси обяви началото на официално разследване с оглед импийчмънт, а Тръмп даде първия си ответен изстрел - публикува стенограмата на свой телефонен разговор през юли с украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, заради който всъщност избухна поредната вътрешнополитическа криза в столицата на САЩ, пояснява руският официоз. Демократите обвиняват Тръмп, че е поискал от Зеленски да започне разследване срещу Хънтър Байдън - син на Джо Байдън, политически съперник на американския лидер.

"Всеки прочете стенограмата посвоему. Демократическата партия и либералните коментатори тръбят, че Тръмп бил хванат на местопрестъплението, а консервативните привърженици на президента заявяват, че изтеклите данни за разговора не съвпадат с истинското му съдържание. Предстои нова поредица от яростни дискусии между политици и коментатори от двата лагера, които ще изсипват нов компромат и ще се ровят в старото мръсно бельо, резюмира "Росийская газета".

"Стенограмата на Тръмп стана компромат срещу Зеленски, защото показа как украинският президент не само угодничи пред Тръмп, но му се оплаква от германския и от френския лидер. Зеленски обсипва с упреци зад гърба им Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на - двамата нарушавали режима на антируските санкции, отбелязва "Взгляд".

Публикуването на стенограмата поставя Зеленски в неудобно положение. Публично той клати шапка на Европа, а фактически доносничи на Тръмп срещу Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, коментира украинският политолог Володимир Корнилов. "Въпреки че логично Европейският съюз трябва да е нашият най-голям партньор, технически излиза, че това са САЩ, които са много по-голям партньор от ЕС и аз съм ви много признателен", казва Зеленски. Стенограмата разкрива "неприятни подробности" за отношенията му с лидерите на две водещи европейски държави, членуващи в "нормандската четворка" за договаряне на мирния процес в Източна Украйна. В бъдеще това може да навреди на украинския лидер, чиито контакти с Меркел и Макрон "доскоро изглеждаха далеч по-активни от задочното общуване със стопанина на Белия дом", се казва в материала.

Според вестника стенограмата не дава категоричен отговор дали президентът на САЩ е упражнил натиск върху Зеленски. "Въпреки липсата на преки доказателства Нанси Пелоси съобщи, че разследването за импийчмънт ще продължи. Американското правосъдно министерство обаче категорично заяви, че законът не е нарушен и няма нужда да се разследва повече", напомня "Комерсант".

"Противопоставянето между Тръмп и опонентите му от Демократическата партия стремително се превръща в бойни действия", констатира "Известия". "Започването на процедура за импийчмънт според вестника е част от стратегията на демократите за предстоящите избори. Практически невъзможно е този процес да отнеме поста на американския президент", заявяват негови експерти.

Първо, няколко комисии от долната камара в Конгреса само ще започнат да проучват въпроса може ли сегашният президент да бъде подложен на импийчмънт. Второ, щом приключат, за продължаване на разследването трябва да гласува цялата Камара на представителите и чак тогава Сенатът да реши окончателно. Там сега обаче доминират републиканците, които едва ли ще тръгнат срещу своя лидер.

"Освен това противниците на Тръмп нямат достатъчна подкрепа дори в долната камара, защото двадесетина техни съпартийци демократи се страхуват да не изгубят гласове в своите окръзи, гласували навремето за сегашния президент", обяснява Едуард Лозански, президент на Американския университет в Москва.

"Основна цел на стартиралата процедура е да опетни репутацията на Тръмп и на цялата Републиканска партия. Защото през това време президентът се разглежда не като крал, а като престъпник. Това се точи ден след ден и естествено прави голямо впечатление", посочва професор Андерс Ослунд, експерт на Атлантическия съвет.

"От тази история ще гледат да спечелят не само демократите, но и самият президент на САЩ. Тръмп вече успя веднъж да направи победно изявление, че е бил оклеветен по време на "Рашагейт" - сега може да събере точки и от "Украйнагейт", прогнозира Валерий Гарбузов, директор на руския Институт за САЩ и Канада.

"Зеленски може би се готви за голяма война", предполага "Независимая газета". Малцина обърнаха внимание, че в разговора с Тръмп Зеленски съобщава за желанието на Киев да купи повече американски противотанкови ракетни комплекси "Джавлин". Значи Киев все още се страхува било от агресия откъм Русия, било да го атакуват непризнатите Донецка и Луганска народна република, заявява изданието. Но с уговорката, че е слабо вероятно сепаратистите да извършат подобно нападение.

"От смяната на властта в Украйна през 2014 г. военните разходи на страната нараснаха неколкократно. Бюджетът на украинските въоръжени сили се увеличи почти шест пъти от 2013 до 2018 г. и стигна рекордните 86,14 милиарда гривни", пише всекидневникът.

Според западни експерти, цитирани от електронния в. "Утро", армията на Украйна днес е далеч по-боеспособна. Личният състав на войските е нараснал от 120 000 на 250 000 души. Украйна спешно ремонтира своите комплекси за противовъздушна отбрана. Киев разполага с реактивни системи за залпов огън и оперативно-тактически ракетни комплекси, представяни като конкурентни с руските комплекси "Искандер".

По-рано Киев се опита да купи от САЩ и зенитни ракети "Пейтриът", без които въоръжените му сили просто не могат да се изправят срещу руската бойна авиация. Според влиятелното издание "Нейшънъл интерест" в момента Украйна няма шансове да се противопостави на Русия. Могат да го сторят само добре подготвените подразделения на НАТО, добавя "Независимая газета".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет