Над 30 държави ще се борят с климатичните промени

  • 20 септември 2019 18:54

  • 576
  • 0
Над 30 държави ще се борят с климатичните промени
© Pixabay

Над 30 държавни и правителствени ръководители подписаха призив за повече действия в борбата с климатичните промени, предаде Асошиейтед прес. 

Документът бе разпространен от президента на Австрия Александър ван дер Белен преди срещата на върха, посветена на темата за глобалното затопляне, която ще се проведе идната седмица в ООН в Ню Йорк.

В документа се подчертава, че климатичните промени "са ключовото предизвикателство на нашето време", че "нашето поколение е първото, което усеща последствията от бързото покачване на температурите на земното кълбо и вероятно ще е последното, което ще има възможност ефективно да се бори с надвисналата глобална климатична криза". В призива се казва, че страните трябва да действат "съвместно, решително и бързо".

Сред подписалите го са президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, френският президент Еманюел Макрон, израелският президент Реувен Ривлин, премиерът на Холандия Марк Рюте и др.

Новината бе съобщена днес, когато в целия свят се провеждат масови демонстрации с призив за повече действия в борбата с климатичните промени, организирани от протестното движение "Петъци за бъдещето".

Акциите започнаха първо в Австралия, Нова Зеландия, а после продължиха в редица страни в Азия, сред които Тайланд, Индия, Хонконг, Филипините, Афганистан. В демонстрациите в Австралия се включиха над 300 000 души. Най-големи бяха протестите в Сидни (80 000 души) и Мелбърн (100 000). За първи път подобен протест имаше и в афганистанската столица Кабул. Там в него се включиха около 100 младежи, за да покажат, че климатичните промени ги тревожат също толкова, колкото бомбените атентати, извършвани почти всеки ден.

В Африка стотици хора излязоха по улиците на столици и големи градове като Найроби, Претория, Йоханесбург др., за да приковат вниманието върху опасностите от климатичните промени. Експерти казват, че Африка е най-уязвимият от климатичните промени континент, който е най-неподготвен да се справя с тях.

Протести имаше и в Европа. В Германия демонстранти блокираха централна пътна артерия във Франкфурт и мост в Берлин. В цялата страна там са планирани над 500 протестни прояви.

Протести има и в зависимата от въглищата Полша. Във Варшава демонстранти носеха плакати, на които пишеше: "Няма резервен план за планетата".

Хиляди ученици излязоха на протест в Прага и десетки чешки градове. Демонстрантите в историческата част на чешката столица носеха плакати, на които пишеше: "Повече любов, по-малко въглища".

Във Великобритания за днес са предвидени 200 протестни прояви, като се очаква те да привлекат рекорден брой участници.

Като цяло днес в целия свят се очаква да има над 5000 прояви. Кулминацията ще е огромна демонстрация в Ню Йорк, в която се очаква да участват 1,1 милиона ученици от 1800 училища.

Последвайте канала на

БТА
576 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини