Лех Валенса: Доналд Тръмп да направи отново САЩ империя на доброто

  • 29 август 2019 15:03

  • 460
  • 3
Лех Валенса: Доналд Тръмп да направи отново САЩ империя на доброто
© Getty (архив)

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския трябва да се заеме с възстановяването на моралното водачество на САЩ, за да станат те отново "империя на доброто", заяви бившият полски синдикален лидер и бивш президент на Полша Лех Валенса три дни преди посещението на американския президент, предаде АФП.

Тръмп е очакван във Варшава в неделя за отбелязването на 80-годишнината от избухването на Втората световна война, започнала на 1 септември 1939 г. с нападението на нацистка Германия над Полша.

"Президенте Тръмп, приканвам ви да върнете на САЩ позицията на световен водач", казва 75-годишният Валенса в публикувано днес интервю за в. "Жечпосполита". Лех Валенса е първият лидер на синдиката "Солидарност" и носител на Нобеловата награда за мир. "Светът се нуждае от водачеството на САЩ. Нуждае се от морално и политическо водачество, а не само от икономическо и военно водачество", казва Валенса. "Имам послание за президента Тръмп: САЩ години наред бяха империята на доброто, която водеше света. Те продължават да са пред останалите във военно и икономическо отношение, но вече не са световен лидер в морално и политическо отношение", заявява Валенса.

С думите "империя на доброто" бившият полски президент се позовава на израза "империя на злото", използван през 1983 г. насред кризата с европейските ракети от президента на САЩ Роналд Рейгън по адрес на СССР. Валенса понастоящем е в хладни отношения с управляващите полски консерватори и посочи, че няма да участва в церемониите в неделя във Варшава.

Тръмп ще е на практика единственият световен лидер, който ще участва в церемониите и ще произнесе реч на тях. Преди него речи ще изнесат президентите на Полша и Германия. Руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През не е сред поканените.

Полското президентство обяви, че на церемониите се очакват около 40 делегации, като около половината ще са водени от държавните глави.

БТА
460 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.08.29 | 16:30

1

Цървули!!!Велика Америка е Морален Лидер,Стожер на Демокрацията и Единствена Военна,Икономическа,Финансова и Политическа Свръхсила!!!Старчока нещо го друса слерозата!!!Ура и Слава!!!

джендърмеристе

2019.09.02 | 12:37

3

кажи нещо за майка си,Сър Вул !

2019.08.29 | 17:00

2

С действията си Тръмп съсипа тотално имиджа на Америка. Факт. Води страната си към фалит.

Добави коментар

Водещи новини