Морските топлинни вълни са по-сериозна заплаха за кораловите рифове, отколкото се предполагаше

  • 09 август 2019 14:42

  • 342
  • 0
Морските топлинни вълни са по-сериозна заплаха за кораловите рифове, отколкото се предполагаше
© pixabay

Честите и интензивни морски топлинни вълни представляват по-сериозна заплаха за кораловите рифове, отколкото се смяташе досега, тъй като са способни да причинят незабавната им гибел, предаде БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Проучването на специалисти от Австралия, Великобритания и САЩ разкрива непознат досега ефект от климатичните промени върху кораловите рифове.

Повишените температури на водата са причина за избелването на коралите, което на свой ред уврежда микроскопичните водорасли, осигуряващи им енергия и отговорни за ярките им цветове.

Изследователите за първи път са успели да демонстрират, че подобни климатични проявления са отговорни за топлинна смърт на коралите.Учените са открили и доказателства, че след топлинна вълна кораловите скелети започват да се разлагат до седмици. Това означава, че много други морски създания, които ги обитават, също са изложени на сериозен риск.

Специалистите са на мнение, че смъртността на кораловите рифове вследствие на топлинна вълна, водеща до преки поражения върху екосистемата, трябва да бъде призната за отделен биологичен феномен от избелването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини