Истински или престорени приятели са Доналд Тръмп и Борис Джонсън?

  • 24 юли 2019 15:40

  • 619
  • 0
 Истински или престорени приятели са Доналд Тръмп и Борис Джонсън?
© Getty (архив)

Планетите изглежда са се подредили в права линия, за да дадат нов тласък на специалните отношения между САЩ и Обединеното кралство, с алхимията, демонстрирана от Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и приемника на премиера Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в - Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е. Но разбирателството между двама лидери, смятани за егоцентрични и понякога с различаващи се интереси, бързо може да се усложни, коментира АФП.

Поздравленията на американския президент не закъсняха след потвърждаването на победата на "Борис". "Той ще бъде велик", туитна Тръмп. Послание в тон с хвалебствията, използвани през последните месеци от милиардера републиканец, за да поласкаят новия ръководител на британските консерватори. За разлика от критиките му към отиващия си министър-председател Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, която според него е свършила много лоша работа по Брекзит.

Ерата Тръмп-Мей навреди на отношенията между двамата големи трансатлантически съюзници, както показа и оставката на британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, след изтичането на неласкателни бележки за американския президент. "Но при Тръмп-Джонсън може да видим най-тясното партньорство между лидерите на САЩ и Обединеното кралство от времето на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър", въодушевява се Найл Гардинър, бивш съветник на "Желязната лейди", а днес изследовател в консервативната американска експертна група Heritage Foundation.

Чорлава руса коса

"Има няколко причини за това: роден в Ню Йорк, новият лидер на торите казва, че е решен да напусне Европейския съюз на всяка цена през есента и "представя ясна проамериканска визия с подчертано предпочитание към трансатлантически съюз", казва Найл Гардинър. От което произтича идеалната любов с Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския - привърженик на Брекзит и охотно настроен срещу ЕС.
Всичко, чак до чорлавата руса коса, изглежда сближава двамата мъже, достигнали до властта с популистката вълна. "На хартия те са идеологически побратими, десни, популисти, срещу политически коректното и срещу системата", изброява Йън Бремър - президент на експертното дружество Eurasia Group. Но "връзката им е също много по-нестабилна", предупреждава политологът, интеврюиран от АФП.

Според него Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския са сходни личности: никой от двамата не се придържа към идеологията, а и двамата се интересуват на първо място от себе си. "Анализ, който американският президент изглежда потвърждава, когато обяснява защо "обича" толкова новия британски лидер: защото е британският Тръмп, обобщи той вчера. И тъй като и двамата искат да са в светлината на прожекторите, това може да предизвика искри, ако например нетактичният Джонсън засенчи докачливия Тръмп. "Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е е обидил много хора, които се обиждат по-трудно от Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския", предупреждава Йън Бремър.

Напрегнати търговски преговори

Впрочем, идилията не винаги е била част от срещите. Преди избирането на нюйорския бизнесмен за стопанин на Белия дом, Джонсън беше кмет на Лондон и каза, че иска "да избегне някои квартали на Ню Йорк", за да не поема риска "да се натъкне там на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския". Причината бяха спорните коментари на милиардера републиканец за мюсюлманите и радикализацията в британската столица. Впоследствие бившият ръководител на британската дипломация многократно се разграничи от американския президент, както неотдавна - във връзка с нападките срещу депутатките от Демократическата партия с малцинствен произход.

Като доказателство, че съгласието по същество бързо може да бъде разколебано, Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е се противопостави на новия си "приятел" по отношение на Иран, като оглави през май 2018 г. мисия - последен шанс във Вашингтон, за да направи напразен опит да го накара да не се оттегля от споразумението за иранската ядрена програма. Кризата с Техеран отново разкрива скритото напрежение между двамата съюзници, тъй като правителството на Тръмп даде ясно да се разбере, че задържането от Иран на британски танкер е преди всичко проблем на Лондон.

И докато американецът подмами Лондон с "изключително" търговско споразумение след Брекзит, а британците се позоваваха на това обещание, за да гарантират, че разводът с Европа ще е полезен за икономиката, преговорите всъщност са напрегнати. "Въпреки че се спогаждат, интересите им не винаги са еднопосочни", констатира Луиджи Скациери от Европейския център за реформи в Лондон. Според нег, Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е е в слаба позиция, ако преговорите с Брюксел тръгнат на зле и има опасност да се препъне в "инстинктите на Тръмп за "Америка на първо място", което той издигна в свой лозунг.

"Тръмп едва ли ще направи някакви отстъпки на Обединеното кралство, напротив, ще търси максимални ползи за САЩ като настоява британците да отворят своя селскостопански и санитарен сектор", прогнозира той. "Толкова много изисквания, които може да стигнат дотам, че да направят невъзможно сключването на споразумение".

Последвайте канала на

БТА
619 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини