Френски вестник за вота в Украйна: Ново начало

  • 23 юли 2019 10:41

  • 437
  • 2
Френски вестник за вота в Украйна: Ново начало
© Getty (архив)

"Ново начало за Украйна", гласи заглавието на редакционната статия на френския в. "Монд" за изборите в бившата съветска република. Партията на президента Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога спечели парламентарните избори на 21 юли с 43 на сто от гласовете. Сега той има пълен картбланш да изпълни обещанията си.

Случилото се в Украйна не е изненада. След като изигра важна роля в разпадането на СССР през 1991 г., страната с 45 милиона жители не спря да опитва да се откъсне от посткомунистическата орбита, за да стане европейска демокрация с пазарна икономика, чието развитието да не бъде спъвано от корупцията и олигарсите. Първият опит, с Оранжевата революция през 2004 г., се провали. Вторият, след смелата "революция на Майдана" през 2014 г., беше само частичен успех - включително поради усилията на големия руски съсед да ѝ попречи.
Сега резултатите от парламентарните избори дават на украинците шанс за ново начало, след като те се обърнаха към комедийния актьор Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. Неопитен, но заобиколен от няколко сериозни реформатори, той се сблъска бързо с парламента, в който доминираше "старата гвардия" - което доведе до свикването на предсрочните избори.

Зеленски може да разчита на добронамереността на Европейския съюз, както и на световните финансови институции, начело с Международния валутен фонд (МВФ). Но тази подкрепа не е безусловна. Сега топката е в полето на партията "Слуга на народа", президента и бъдещия му управленски екип. Те трябва да покажат, че са сериозни, със стъпки в две основни направления - борбата с корупцията и съдебната реформа. Първата стъпка в тази насока трябва да стане дистанцирането на президента от олигарха Игор Коломойски, който подкрепи кампанията му.

"Украйна е разкъсана между Запада и Русия", предупреждава германският вестник "Нордвест цайтунг" в редакционна статия. "Ако Зеленски успее да запази деликатния баланс между обявената си прозападна позиция и зачитането на руските интереси, може да стане ключова фигура в търсенето на решение на стигналия до патова ситуация конфликт между Изтока и Запада в Европа", добавя вестникът, отбелязвайки, че подобно решение е убягнало на множество професионални политици. "Украинският президент обаче има сериозно преимущество: демократичният глас на неговия народ, който е по-силен от връзките на старата система", добавя в. "Нордвест цайтунг".

ЕС може да помогне на неопитните нови депутати в украинския парламент, пише германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Решителната победа на партията на президента Зеленски показва колко силно украинците желаят нов стил на политика, в който нещата вече не се определят от олигарсите", подчертава в днешната си редакционна статия изданието. Фактът, че сега с правните промени ще бъдат натоварени хора без парламентарен опит, обаче крие рискове. Но загубата на уменията на тези, които пазеха интересите на олигарсите, не е задължително да се окаже загуба. "В интерес на ЕС е да използва възможностите, предоставени от тези избори. Страните членки и особено техни депутати могат да помогнат, като установят силни връзки с неопитните украински колеги, за да им помогнат с работата".

Новият украински президент е на път да стане първият лидер в постсъветската епоха, получил мнозинство в парламента - потенциален повратен момент за лидера, обещал да се бори с повсеместната корупция, подчертава в. "Ню Йорк таймс". В изявлението си след обявяването на екзитполовете в неделя вечерта Зеленски заяви, че резултатите са голяма отговорност, натоварвайки го да изпълни обещанията си - включително да сложи край на войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, връщането на пленниците и борбата с корупцията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
437 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.23 | 11:06

2

Началото на края , как една нещастна държава стана жертва за да се дестабилизира Русия .

да

2019.07.23 | 10:57

1

да видим колко сезона и колко серии ще е новия сериал.

Добави коментар

Водещи новини