Володимир Зеленски е готов за нестандартни решения

Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога разпусна парламента и е готов да установява мир в Донбас (Източна Украйна), обобщава в. "Ведомости" основните моменти от вчерашното му слово пред парламента при встъпване в длъжност като президент на Украйна.

Централните руски медии коментират думите на Зеленски, че е готов за непопулярни решения и диалог с Русия, за да се сложи край на войната със сепаратистите. "И сме готови, готови сме за диалог. Убеден съм обаче, че първа стъпка, за да започне този диалог, ще стане връщането на всички украински пленници", цитира "Ведомости" изявление на държавния глава по повод войниците на Киев, задържани от проруските сепаратисти в Източна Украйна. В този момент Зеленски за пръв път мина на руски език, отбелязва руският ежедневник.

Русия вече реагира. Външният министър Сергей Лавров заяви, че ще е правилно да се започне с размяна на задържаните по принципа всички срещу всички. Идеята бе подкрепена и от самопровъзгласилите се републики в Донбас. Според човек, близък до властта в Донецк, размяна на пленници не е имало от декември 2017 г., защото Киев отказал тогава да размени определени вече за целта руски граждани, затворници в Украйна, и това допринесло Кремъл окончателно да изгуби доверие към бившия украински президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември. Сега обаче такава размяна може да стане първа крачка към диалог, смята той.

Зеленски отправи към Москва сигнал, че иска само мир и да спрат хорските страдания; че е готов да разговаря с когото и да било, дори това да му струва президентското кресло, и Москва трябва някак да отвърне на това, коментира руският европеист Виктор Мироненко. "Зеленски маркира, че проблемите на Украйна са си проблеми на Украйна, а философията на Порошенко гласеше, че проблемите на Украйна - това е Русия", отбелязва Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. "Русия в глобалната политика". Жестът на украинския лидер, минал на руски в речта си, сочи промяна в приоритетите, което е разбираемо - Зеленски, поне отчасти, бе избран от хора, които не се почувстваха щастливи от украинизацията", добавя анализаторът. "Добил известност като актьор, Зеленски се държи абсолютно правилно: показва на онези, които го наричат клоун, че трябва да забравят това - вече няма шеги, резюмира Лукянов.

Украинският политолог Володимир Федорин обаче смята за проблем вчерашното обещание на Зеленски да спре войната в Донбас на всяка цена. "Не е ясно как да постигнем това без големи отстъпки за Путин. От друга страна, Зеленски като президент на мира се опитва да поддържа тази тема. Това е честно", казва той. А според киевския експерт Костя Бондаренко заявеното от Зеленски намерение да постигне мир в Донбас не буди особени надежди. "Трябва да видим план. Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември също заявяваше, че бързо ще осигури мир", казва той пред "Комерсант".

Конфликтът в Донбас отдавна е стигнал твърде далеч. Всеки президент на Украйна, който сериозно се опита да го реши, ще рискува не само длъжността, но и живота си, изтъква "Московский комсомолец". Изданието приканва да си припомним съдбите на египетския президент Ануар Садат и на израелския премиер Ицхак Рабин, "убити от радикали от собствените им страни. Да си ги припомним, за да разберем по-лесно положението, в което се намира сега Володимир Зеленски". В момента диалог между Русия и Украйна липсва. Сега Русия ще направи пауза, следейки как "ще се впише" Зеленски в президентския пост, какви полномощия ще има, ще се разбере ли с Върховната рада, ще има ли предсрочни избори в Украйна, прогнозира пред "Форбс" московският наблюдател Татяна Становая. Според нея "Москва може би се е надявала Зеленски да бъде "украинският Тръмп", но засега той повече наподобява украински Макрон, с когото е некомфортно не само да се договаряш, но и да общуваш".

Непрекарал и денонощие на президентския пост в Украйна, Зеленски вече направи много, за да бъде постоянно и неизбежно сравняван с Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През. И може би невинаги в полза на руския лидер, пише "Ведомости" в редакционен коментар. Президент е всеки украинец, заяви Зеленски - не само 73-те процента, гласували за него, а 100 процента от украинците. И това означава, че отговорността за изграждане на нова, успешна и щастлива страна е отговорност на всички. Тези прости и силни думи звучат, изглежда, крамолно за Кремъл, смята "Ведомости".

"Думите на Зеленски зачеркват разпространеното в Русия отношение на властите към хората, сякаш са някакъв нов петрол, източник на данъци, на легитимност за одобрени "горе" решения или кандидати" пише вестникът. "Обидно е навярно да чуеш как президентът на съседна страна цитира президента на нашия главен външнополитически враг (бившия държавен глава на САЩ Роналд Рейгън, б. пр.): "Правителството не решава нашите проблеми, тъкмо правителството е нашият проблем!", пише още издание.

И съвсем странно вече звучат, изглежда, думите на Зеленски, че "президентът не е икона, не е идол", затова по кабинетите не бива да висят негови портрети - нека служителите окачат по-добре снимки на децата си, пише "Ведомости". И добавя: Това преобръща вертикалата на властта, като ѝ вменява отговорност пред бъдещето, а не пред висшестоящия.

Коментари

 1. 2019.05.21 | 21:42

  Като го гледам, тоз е изявен гей !

 2. 2019.05.21 | 12:49

  готов е за нестандартни пози.)))

  1. 2019.05.21 | 18:57

   "на безрыбье сам Встанешь раком..." - нека някой, който НАИСТИНА знае руски да ти го преведе. Само да не е преводач, като Тодор Живков - превеждал овцете от хълм на хълм...

 3. 2019.05.21 | 10:30

  както е казал народа - на малко прасе и на нов шеф да не се радваш, защото незнаеш каква свиня ще излезе.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет