Тръмп обеща: Ще се изтеглим от Международния договор за търговия с оръжия

  • 26 април 2019 20:23

  • 1785
  • 3
Тръмп обеща: Ще се изтеглим от Международния договор за търговия с оръжия
18 25дни
© Getty (архив)

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви намерението си да отмени статута на САЩ като страна, подписала Международния договор за търговия с оръжия. Договорът бе подписан от предшественика му Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият през 2013 г., но никога не беше ратифициран от американския Конгрес, предаде Ройтерс.

Американският президент обяви това свое решение в реч, която произнесе в Индианаполис пред делегати на Националната оръжейна асоциация, казаха представителите. Асоциацията, която е влиятелно оръжейно лоби, от дълго време е против споразумението, договорено в ООН. При съобщаването на новината делегатите на форума аплодирали Тръмп, съобщава Ройтерс. Много от тях са носели червени шапки с изписан върху тях предизборния лозунг на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Международният договор регулира 70-милиардния бизнес с конвенционални оръжия и цели да запази оръжията извън ръцете на нарушителите на човешките права. Оръжейната асоциация обаче твърдеше, че договорът подкопава вътрешните права на американците относно оръжията. Тази гледна точка бе отхвърлена от администрацията на Обама. Тръмп каза днес, че ООН скоро ще получи официално уведомление за решението му.

През април 2013 г. Общото събрание на ООН одобри договора и тогава САЩ, износител номер едно в света на оръжия, гласува в негова подкрепа, въпреки яростната съпротива на оръжейното лоби.

Последвайте канала на

БТА
1785 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ужас

2019.04.26 | 22:17

1

Ще продават на ИГИЛовци явно, а не както сега тайно.

'Се там!

2019.04.27 | 10:25

3

То е като с марихуаната - забранена, разрешена - алъш вериша върви!

Lyubo Angelov член на ПП АТАКА - Бургас

2019.04.27 | 06:27

2

КОЛЕГИ ,НЯМА ЗАПЛАТИ.ЦВИНОКИО ГИ Е ОТКРАДНАЛ ОТ ОФИСА НА ГЕРБ.НА ТРЪГВАНЕ ,НАМЕКНАЛ ЗА ДЕВЕТИ АПАРТАМЕНТ ОТ "ЕВТИНИТЕ " НА АРТЕКС.СПИРАЙТЕ ДА ТРОЛИТЕ И ДА ГО ТЪРСИМ ,КРАДЕЦА ДОЛЕН.

Добави коментар

Водещи новини