Пътят, по който вървим в момента, води към климатична катастрофа, предупреди ООН

  • 26 април 2019 08:44

  • 1057
  • 1
Пътят, по който вървим в момента, води към климатична катастрофа, предупреди ООН
© Pixabay

Световните лидери трябва да признаят, че няма друг вариант освен ускоряване и разширяване на действията за борба с глобалното затопляне, заяви Патрисия Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, предаде Асошиейтед прес.

Придържането към сегашния път ще доведе до катастрофа, предупреди Еспиноса.

В две интервюта за АП тя подчерта, че учените, занимаващи се с климата, казват, че все още има възможност да се реши проблема, но светът има 12 години, преди въглеродните емисии да достигнат точката, отвъд която няма връщане. Според някои водещи учени това е опростяване на публикуван миналата година доклад на ООН.

,,Светът трябва да предприеме по-бързи действия, за да избегне достигането на критичното равнище и да спре повишаването на температурите'', добави Еспиноса. Според нея се очаква в близко бъдеще въглеродните емисии да нараснат въпреки приемането на Парижкото споразумение за климата, защото необходимите промени не могат да бъдат направени за един ден.

,,Освен това световното население нараства, а повече хора изискват повече енергия и ресурси'', подчерта тя.

,,Ако обаче тази посока на развитие се запази, целите на Парижкото споразумение няма да бъдат постигнати'', подчерта Еспиноса.

Документът, приет през 2015 г., предвижда ограничаване на нарастването на средните температури до не повече от 2 градуса по Целзий.

Последвайте канала на

БТА
1057 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
адс

2019.04.26 | 08:53

1

така е за туй ще ни сложат и данък на въздуха който дишаме.

Добави коментар

Водещи новини