Китайският премиер: Искаме да работим с ЕС по търговските въпроси

  • 07 април 2019 20:17

  • 571
  • 0
Китайският премиер: Искаме да работим с ЕС по търговските въпроси
© Булфото (архив)

Китай иска да работи с Европейския съюз по въпроси, вариращи от климатичните промени до търговията, написа в статия за германски вестник премиерът Ли Къцян, предаде Ройтерс.

Дипломати в Брюксел казват, че заради напреженията, произтичащи от търговските въпроси, инвестициите и правата на малцинствата, Китай и ЕС може да не се споразумеят за обща декларация на срещата на върха във вторник. Това може да възпрепятства европейските усилия за получаване на по-голям достъп до китайските пазари. В статия за утрешния брой на "Ханделсблат", извадки от която бяха публикувани днес, китайският премиер отхвърли обвиненията, че Пекин опитва да раздели блока, като инвестира в източноевропейски страни. "Ние подкрепяме процеса на европейска интеграция и се надяваме да има единна и просперираща Европа", написа Ли.

Загрижен, че Китай може да установи доминация върху стратегически европейски индустрии, ЕС се опитва да убеди Пекин да отвори пазарите си и да премахне това, което Брюксел смята за несправедливи търговски бариери. Ли изтъква и желанието на Китай да работи с Европа за запазването на Парижкото споразумение за климатичните промени и на иранското ядрено споразумение, както и в сферата на борбата с тероризма.

Реформа на Световната търговска организация е друг въпрос, който Китай иска да обсъди с ЕС, добавя премиерът

Последвайте канала на

Валери Зайцев
571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини