НАТО чества своята 70-годишнина с Москва на мушката и критикувана от Тръмп

  • 01 април 2019 14:44

  • 884
  • 9
НАТО чества своята 70-годишнина с Москва на мушката и критикувана от Тръмп
© Getty (архив)

Седемдесет години след създаването на НАТО руската "заплаха" продължава да е причината за съществуването на организацията, която празнува годишнина тази седмица във Вашингтон. Пред Алианса вече има ново предизвикателство: непрестанните критики от страна на домакина на тържествата, президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, коментира АФП.

Министрите на външните работи на 29-те страни членки на НАТО ще се срещнат в сряда и четвъртък в американската столица, за да отпразнуват 70-ата годишнина на Алианса. Създадена, за да се противопостави на Съветския съюз в Европа, НАТО продължава да води борба с Москва в един международен контекст, създаващ впечатлението за нова Студена война. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви в сряда, по време на изслушване в Конгреса, че се надява съюзниците да обявят нова поредица от съвместни мерки срещу действията на Русия в Крим - анексирания през 2014 г. от Москва украински полуостров.

Вниманието обаче ще бъде съсредоточено върху Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който от идването си в Белия дом в началото на 2017 г. непрестанно отправя нападки към НАТО, обвинявайки най-близките съюзници на САЩ, че по въпросите на отбраната разчитат прекалено много на Вашингтон и на неговите колосални разходи за отбрана.

Милиардерът републиканец също така заяви поучително миналото лято на срещата на върха на НАТО в Брюксел, че всяка страна членка трябва да увеличи военните си разходи до два процента от своя брутен вътрешен продукт - цел, която все още е доста далечна за много от държавите, като се започне с Германия, която е първата икономическа сила на Европа.

Скромни тържества

Президентът на САЩ освен това често поставя под съмнение обвързаността си с този стълб на отношенията с Европа, както когато попита дали наистина си заслужава да бъде защитавана малка страна членка като Черна гора, например. Майк Помпейо защити американската позиция, уверявайки, че целта на Америка е "НАТО да съществува и след 70 години. "Когато разговарям с колегите си, те започват разговора с думите: "Америка трябва да направи X и Y заради руската заплаха", каза в четвъртък Помпейо на форум във Вашингтон. Когато обаче ги попиташ какво са готови да направят те самите, отговарят: трудно е, избирателите ни не обичат да харчим пари за отбрана", добави той с усмивка, посочвайки за пореден път Берлин като един от "слабите ученици".

Честванията на 70-годишнината, които ще бъдат на министерско равнище, се очертават скромни. Те ще бъдат в рязък контраст с 50-годишнината, отпразнувана с голяма тържественост под егидата на американския президент Бил Клинтън.

Този път Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ще приеме утре генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди самата среща. В сряда Столтенберг ще произнесе реч пред Конгреса на САЩ.

"Причината за безпокойство е Тръмп"

Дерек Шоле, член на администрацията на бившия американски президент от Демократическата партия Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, е на мнение, че министрите трябва да подчертаят предимствата на Алианса. "Причината за безпокойство обаче е Тръмп, чиято сянка тегне над бъдещето на НАТО, казва Шоле, който сега е вицепрезидент на базирания в САЩ мозъчен тръст "Германски фонд Маршал". Независимо дали са го "чули директно, при закрити врата или са го прочели в печата", европейските лидери знаят, че президентът на първата световна сила "смята, че Алиансът не е полезен за САЩ. По тази причина те се опасяват да не би страната основател на НАТО да се превърне в най-непредсказуемата, дори най-слабата", добавя той.

На фона на засилващите се атаки на популистката десница срещу Алианса, една част от пацифистката левица също отдавна се противопоставя на съществуването на организацията и има намерение да организира демонстрации във Вашингтон по време на годишнината.

"През 21-и век НАТО трябваше да излезе в пенсия, а не да се превръща в средство за доминация", смята Джоузеф Герсън от "Америкън френдс сървис комити" - християнска пацифистка организация. Без намерение да прави апология на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, той твърди, че съюзниците е трябвало да предвидят, че Русия ще отвърне на разширяването на границите на Алианса. "Искаме също така хората да разберат, че НАТО се е превърнала в глобален съюз, който се е отдалечил от това да има за единствена задача отбраната на Европа", добавя Герсън.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския предложи в организацията да бъде приета Бразилия, чийто нов президент, крайнодесният Жаир Болсонаро, бе приет с почести в Овалния кабинет. НАТО освен това от 17 години е разположила свои войници в Афганистан.

Въпреки че Русия продължава да е основната заплаха за Алианса, Дерек Шоле очаква страните членки да дискутират все повече предизвикателствата, които създава Китай. "Без оглед на проблемите си НАТО е уникална организация, подобна на която допреди това не е имало и от чието съществуване САЩ трябва да са много радостни", каза той, подчертавайки, че Москва и Пекин не могат да се похвалят, че имат толкова много партньори, готови да се защитават взаимно, водени от принципа един за всички, всички за един.

Последвайте канала на

БТА
884 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.04.01 | 16:19

5

Москва винаги е бил на прицел от НАТО заради агресорското държание на диктаторите в Кремъл! Така че, всеки, който си мисли, че НАТО не е за доброто на свободните хора много се е объркал! Аз искам моите деца да живеят под законите на ЕС и НАТО и да псуват който си искат политик без да ги арестуват и пращат в затвора ! А ко сега в русия напсуваш политик в социалните медии ще те вкарат в затвора! Така че, ако иска децата ти да живеят под Московски закони това си е твое малоумие!

до патриота

2019.04.01 | 17:06

9

ти си псувай на воля политици, но когато напсуваш някой хомо-джендър и незнам си какво, като опънеш един шамар на децата си, според евроатлантическите ценности ще ти ги взямат и ще ги дадат на двама педала да ги осиновяват. ще си виждаш децата през крив макарон. ще ги чукат педалите, ще им сменят пола а ти трябва да ръкопляскаш иначе в затвора.

няма как да си соросоид долен

2019.04.01 | 16:27

7

И ДА НЕ СИ ГАДЕН ТРОЛ -ДЖЕНДЪР НА ПРЕСТЪПНИКА ЦВИНОКИО СЪС МНОГОТО АПАРТАМЕНТИ.

Крум Усаински-Крупник

2019.04.01 | 15:49

2

Цървули!!!НАТО на 70 г.!!!Къде е Варшавският Договор другарки и другари,лумпени русосифилистични безмозъчни!!!На Боклука на Историята,където е и СССР!!!Където ще отиде и Рускенефа,а НАТО ще празнува 100 годишнина!!!Ура и Слава!!!

Крум Усаински-Крупник

2019.04.01 | 16:59

8

Трай бе,дупедавец русосифилистичен ентусиазиран!!!От вас Червените Чукундури,по-големи продажници няма!!!Ура и Слава!!!

Коко

2019.04.01 | 16:27

6

продажник гнусен

този агресивен и никому ненужен пакт от миналото

2019.04.01 | 15:58

4

предизвика толкова много нещастие на хората .Бяха убити и осакатени милиони невинни хора от независими държави-Либия ,Рак,Йордания,Йемен,Сирия,Югославия и тн..

Brennan$

2019.04.01 | 15:54

3

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето.

повече тук............>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

асд

2019.04.01 | 15:31

1

ако не си измислят постоянно нов враг ще се изгуби смисъла от военен съюз. за това ако не е един врага, ще е друг. ако няма - ще го измислят, ще го създадат, после ще идат да се борят с него и така до края на света. като с ид

Добави коментар

Водещи новини