Светът си спомня днес за три трагични годишнини

  • 11 март 2019 08:40

  • 1931
  • 1
Светът си спомня днес за три трагични годишнини
© Getty Images/Guliver (архив)

Светът си спомня за три трагични годишнини днес - годишнината от атентатите в Мадрид, годишнината от земетресението и цунамито в Япония и годишнината от масово убийство в Германия, предадоха ДПА и ТАСС.

Цяла Япония отбелязва днес с минута мълчание и религиозни церемонии осмата годишнина от земетресението с магнитуд 9 и от последвалото го катастрофално цунами в префектура Фукушима, станали на 11 март 2011 г. предадоха ДПА и ТАСС. Стихията отне живота на 18 500 души, като повечето от половината от тях бяха жители на Мияги. Двете бедствия предизвикаха ядрената катастрофа в атомната централа Фукушима, която беше най-тежката след тази в Чернобил през 1986 г. и която породи дебати в много страни по света за ядрената енергетика. На една от възпоменателните церемонии днес в Токио присъстват премиерът на Япония Шиндзо Абе, членове на императорското семейство, близки на загиналите и оцелели от трагедията.

Испания днес отдава почит на жертвите на атентатите в Мадрид, извършени преди 15 години, на 11 март 2004 г. Тогава сутринта в рамките на броени минути в два влака на мадридската гара Аточа и в още два влака на две столични гари бяха взривени 10 експлозивни устройства, задействани от терористите с помощта на мобилни телефони. Три бомби не се задействаха и полицията ги обезвреди. Загинаха 191 души от 17 страни, вкл. България. Над 1800 души бяха ранени, десетки останаха инвалиди. Това беше най-големият терористичен атентат в Испания и втори по брой на жертвите в Европа. Разследването показа, че извършителите са радикални ислямисти и че общо 12 души от Тунис, Мароко и други северноафрикански страни са изиграли роля в атентатите. Седем от тях се самовзривиха на 3 април 2007 г., когато бяха обкръжени от полицията в Леганасе южно от Мадрид. Двама от непосредствените извършители на нападенията, които са мароканци, както и още 29 заподозрени, които бяха граждани на Мароко, Сирия и Ливан, бяха обвинени и присъдата им беше огласена на 31 октомври 2007 г. Двамата непосредствени извършители бяха осъдени на доживотен затвор, а другите 18 подсъдими получиха присъди от 2 до 23 години. Осем подсъдими бяха оправдани. Смята се, че атентатите са били извършени като отмъщение за испанската подкрепа за военно присъствие на НАТО и САЩ в Близкия изток.

Германия си спомня днес за жертвите на масовата стрелба в училище в град Виненден. Преди 10 години, на 11 март 2009 г., 17-годишно момче застреля 16 души в бившето си училище и в съседния град Вендлинген. Накрая нападателят се самоуби. Днес в двата града ще бият църковните камбани в памет на жертвите на масовото убийство. Ще има и мемориална служба близо до училището във Виненден, където ще бъдат прочетени имената на жертвите. Сред тях имаше девет ученици и трима учители. Трагичната годишнина поднови дебатите в Германия за законите за контрол на огнестрелните оръжия, които вече са доста строги. Зелените и полицейски синдикати искат още по-строги разпоредби.

Последвайте канала на

БТА
1931 1

Коментари 1

Добави коментар
Chambliss@

2019.03.11 | 10:05

1

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето.

повече тук.------------>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

Добави коментар

Водещи новини