Подпочвените води намаляват, очаква ни безводие

  • 23 януари 2019 15:40

  • 2159
  • 0
Подпочвените води намаляват, очаква ни безводие
© pixabay

Международен екип от учени е установил, че подпочвените води реагират на климатичните изменения значително по-бавно, отколкото това става във водните басейни на повърхността. Според тях това може да има катастрофални последствия в следващите 100 години.

Изследването е публикувано в Nature Climate Change и в Science Alert.

Подпочвените води се подхранват основно от валежите. Експертите са на мнение, че количеството на подпочвените води бързо ще намалява, а същевременно нуждата от тях ще расте, съобщава БНР. Климатичните изменения ще доведат до ситуация, в която валежите вече няма да могат да попълват запасите от подпочвени води. Това ще предизвика безводие в множество райони и проблеми във водоснабдяването на мегаполисите.

„Едва половината от световните запаси на подпочвени води реагират на климатичните изменения в рамките на един човешки живот – условно 100 години. Това означава, че в множество райони на света измененията на подземните потоци протичат по-бавно. Това може да се опише като бомба със закъснител“, казва Марк Катберт от университета в Кардиф. Според него сегашните изменения на климата ще се отразят на подпочвените води след един век. Ученият посочва, че това ще стане в по-сухи райони, а под Сахара водите все още реагират на климатични изменения, настъпили преди 10 000 години. В същото време в по-влажните райони, които са най-чувствителни към измененията на климата, например Амазонка и Централна Африка, промените ще се усетят още в следващите 10 години.

Мая Йорданова
2159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини