Жертвите на противопехотни мини в света се увеличава

  • 20 ноември 2018 18:29

  • 518
  • 0
Жертвите на противопехотни мини в света се увеличава
© Getty Images

Броят на хората в света, убити от противопехотни мини, самоделни бомби и неизбухнали боеприпаси, се е увеличил с над 10 процента през 2017 г. и е достигнал 2793, се казва в доклад на НПО, цитиран от ДПА.

Според годишния доклад на Международната кампания за забрана на противопехотните мини най-много жертви са регистрирани в Афганистан, където са били осакатени или убити 2300 човека. На следващо място е Сирия с 1906 жертви. Според организацията обаче реалният брой вероятно е значително по-голям, тъй като не всички случаи на смърт и нараняване са документирани, особено в конфликтни зони.

Сред десетте страни с най-много жертви през миналата година са също така Украйна, Ирак, Пакистан, Нигерия, Мианма, Либия и Йемен.

Броят на регистрираните ранени от мини в света е намалял от около 6900 на 4400, но въпреки това 2017 е била третата поредна година с изключително висок брой жертви, заяви организацията, която бе удостоена с Нобелова награда за мир преди две десетилетия.

Огромното мнозинство от жертвите са цивилни. Почти половината от жертвите миналата година са били деца.

Производството и използването на противопехотни мини беше забранено с договор от 1997 г. Някои от страните с най-много жертви обаче не са се присъединили към забраната. Сред тях са Сирия, където бушува гражданска война от над седем години, и Мианма, където силите за сигурност са подозирани, че използват противопехотни мини срещу малцинствената група рохинги.

Последвайте канала на

БТА
518 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини