Вестник: Сделката за Брекзит роди бунт срещу премиера Тереза Мей

  • 14 ноември 2018 09:38

  • 959
  • 0
Вестник: Сделката за Брекзит роди бунт срещу премиера Тереза Мей
© Getty (архив)

Това е споразумението, сега ме подкрепете. Така е озаглавена статията на "Гардиън" във връзка със свиканото за днес от британския премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в извънредно заседание на правителството след постигнатото проектоспоразумение за Брекзит - заседание, за което изданието отбелязва, че ще бъде кулминацията на преговорите, продължили месеци наред.

Според изтекли снощи и цитирани от "Гардиън" сведения за основни моменти от проекта, той предвижда предпазен механизъм по митническия въпрос, който ще важи за цяла Великобритания, като Обединеното кралство е приело да бъде съставена независима арбитражна комисия, която да се произнесе кога механизмът вече да отпадне. Комисията ще се състои от равен брой британски и европейски представители.

През юли 2019 г. се предвижда да бъде направен преглед на ситуацията, добавят източници в Брюксел, тоест преди изтичането на преходния период след Брекзит. Тогава ще бъде преценено дали Обединеното кралство е готово за споразумение за свободна търговия. Източници от "Даунинг стрийт" 10 уверяват, че Северна Ирландия (Ълстър) няма да бъде третирана по различен начин в митническо отношение в сравнение с останалата част от страната, но според източници в Брюксел Северна Ирландия щяла да има специален статут в предпазния механизъм за митниците и единния европейски пазар.

"Индипендънт" отбелязва, че веднага след като бе съобщено, че има проектоспоразумение, срещу британския премиер са се надигнали привържениците на Брекзита и нейните партньори от северноирландската Демократическа юнионистка партия, които са заплашили, че ще го блокират в парламента. Вестникът коментира, че Мей се готви за сблъсък по темата. "Индипендънт" допълва, че ако британският кабинет одобри днес проектоспоразумението, това ще позволи Брюксел да свика извънредна среща на върха за подписване на споразумението в края на този месец.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че в най-лошия случай, ако британски министри решат да не подкрепят проекта, или той бъде открито отхвърлен, може да възникне заплаха за премиерския пост на Мей.

"Вашингтон пост" пише, че дори ако споразумението бъде одобрено от европейските лидери, не е ясно каква ще е съдбата му в британския парламент. Изданието цитира и британския "Дейли телеграф", който посочва, че днес всъщност може да има две заседания на правителството: едното за представяне на споразумението, а на другото то или да бъде прието, или отхвърлено".

"Видяхме бял дим", пише в заглавие германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", като цитира председателя на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент и неин водещ кандидат за европейските избори Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище и отбелязва, че в преговорите по излизането на Великобритания е постигнат важен пробив. "Да, видяхме бял дим. Имаме положителни сигнали, че след седмици и месеци на мъчителни дебати най-накрая се стига до споразумение", е казал той снощи пред германската обществена телевизия АРД. По думите му има договорка за преходен период, по време на който да бъдат предотвратени негативите за икономиката и гражданите на ЕС, обяснява политикът от германската партия Християнсоциален съюз. Той самият не е участвал в преговорите. ФАЦ отбелязва, че Вебер е приветствал проектоспоразумението, но бившият британски министър на външните работи Борис Джонсън го е разкритикувал остро.

Последвайте канала на

БТА
959 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини