Чума, чадър, чай и "Новичок"

  • 07 септември 2018 16:44

  • 3717
  • 12
Чума, чадър, чай и "Новичок"
© Getty (архив)

Убийството на политически опоненти не е от вчера. Тайните служби от цял свят винаги са имали, а и имат задачата да пазят живота и здравето на държавниците. Не така обаче е поставен въпросът с противниците на властта, независимо дали са в страната или в чужбина. Типичен пример за такива действия е отравянето на бившия агент на Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в Англия в началото на март 2018 г.

На централната московска улица "Лубянка", близо до Кремъл, се намира една сграда, която от болшевишкия преврат през 1917 г. до ден днешен е дом на тайните служби на Съветския съюз и съвременна Русия. Името на улицата е покрито с мрачна слава, защото тя се свързва със смъртта на много хора, убити заради своите убеждения или по нечия могъща прищявка. В същото здание, построено през ХIХ век, са се чертали планове до ликвидиране на хора не само с огнестрелно или хладно оръжие, но и с невидими за невъоръженото човешко око убийци.

Чума и Макс

Първата известна мишена, която хората от "Лубянка" са се опитали да убият безкръвно, е бил първият лидер на социалистическа Югославия Йосип Броз Тито. Балканският комунист през 1948 г. се е скарал с Йосиф Сталин и в Москва са решили да приложат на практика максимата "Има човек, няма проблем" срещу бившия си съюзник. Наред с плановете за въоръжена агресия, СССР е подготвял покушение срещу Тито, чието извършване е било поверено на агент Макс. Той е трябвало да се срещне с лидера на Югославия и да разпръска спрей, в който имало причинители на чума. Предвиждало се е дозата да умъртви не само Тито, но и цялото му обкръжение. На "Лубянка" са проявили и грижа за човека – техният агент е бил имунизиран срещу заразното заболяване. Смъртта на Сталин през 1953 г. е била добра новина за водача на Югославия. Тито е починал на преклонна възраст през 1980 г.

Българският чадър

Лондон, Мостът "Ватерлоо", 7 септември 1978 г., случаен минувач се е приближил до избягалия от България девет години по-рано писател Георги Марков и го е одраскал с чадър. Четири дни по-късно емигрантът е починал в болница. Аутопсията е показала, че смъртта е била причинена от отровата рицин. След края на Студената война бившият генерал от КГБ и имигрант във Великобритания е заявил, че оръжието е било изпратено до българската Държавна сигурност от сградата до Кремъл.

Врагът в моята страна

Ако убийството на Георги Марков е било подарък за рождения ден на Тодор Живков (7 септември), то и разстрелът на руската журналистка и опонентка на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 Анна Политковска на 7 октомври 2006 г., в деня когато стопанинът на Кремъл е отбелязвал 54-ата година от появяването си на бял свят, е трудно да се нарече обикновено съвпадение. Фактът за едно друго покушение срещу живота на тази жена обаче е малко известен.

На 1 септември 2004 г. чеченски сепарастити са взели за заложници над 300 души, дошли за първия първия звънец в училище в града в  автономната кавказка руска република Северна Осетия Беслан. Политковска е заминала да отразява драмата от мястото на събития. След кацането в южния град Ростов на Дон тя се качва в кола, придружена от трима мъже в черно. Малко по-късно на нея ѝ е прилошало и тя се е събудила в болница. "Скъпа, опитаха се да те отровят", е чула журналистката от жена в медицинското заведение.

Чай 210

Няколко глътки чай и няма човек. През ноември 1998 г. в Москва е избухнала "бомба". Служителят от Федералната служба за сигурност, чиято централа се намира на Лубянка, Александър Литвиненко е казал, че е получил устно нареждане да ликвидира магната и съветник на първия президент на Русия Борис Елцин – Борис Березовски. Думите стават повод Литвиненко да бъде пребит и подложен на съдебно преследване. Той успява да избяга на Острова, но дългата и отровна ръка на бившата му работа го е застигнала. Литвиненко пие чай с Александър Луговой на 1 ноември 2006 г. Малко по-късно му е става лошо и 17 дни по-късно той си отива. Причината за смъртта е наличие на радиоактивното вещество полоний 210 в топлата напитка. Марко преди да почине той успява да каже, че заповедта идва от негов бивш колега, който сега има постоянна адресна регистрация в Кремъл.

Да дойде "Новакът"

Почти всеки е чувал за Стоунхендж, древно келтско светилище в Югозападна Англия, обвито от мистерии. Наблизо се намира Еймсбъри. Тихото градче се покри със зловеща слава през лятото на 2018 г. На 30 юни там бяха намерени 30-годишната Доун Стърджис и петнадесет години по-възрастният неин приятел Чарли Роули. Двамата бяха отровени с "Новичок" (на руски "Новак") и нервнопаралитичното вещество си взе първата известна жертва. Стърджис почина в болница на 8 юли. Дали жената е била жертва на "Лубянка", или не, все още е трудно да се каже.

Премиерата на "Новичок" в началото на март, когато бившият полковник от ГРУ Сергей  Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал бяха намерени след отравяне с "Новак", обаче показва накъде най-вероятно водят следите – към построената през ХIХ век сграда в центъра на Москва.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3717 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2018.09.08 | 10:19

12
А цар Борис от Сталин ли беше отровен? Стига маниполации. Прийомите на всички спец. служби са еднакви. Няма нищо лошо, че направихте преглед на тези на КГБ. Сега очакваме да направите същото за ЦРУ, МИ6, МОСАД и другите такива.

2018.09.07 | 19:55

11
Смешници
гост

2018.09.07 | 19:37

10
защо само русия, а сащ
Боби

2018.09.07 | 19:10

9
Искам да праскам недоклатени джендърчета с вазелин тип-новичок...не,курочок.....

2018.09.07 | 18:13

8
САЩ убиват и тайно , и явно ! Садам , Кадафи , Чавес , Милошевич , а на Фидел му правиха над 60 атентата !

2018.09.07 | 18:01

7
Шерлок Холмс,мис Марпъл,Поаро,Мегре......

2018.09.07 | 17:54

6
Янките колко свои президенти убиха само , а за последния убит Кенеди още крият извършителите ! Взели акъл да дават на другите , че и да обвиняват ???
боби

2018.09.07 | 17:46

5
То те другите държави с перце галят изменниците си!! Айде само политиканстване в една посока. Отработени методи за смъртни наказания случайни историята знае много. Отрови, случайни битови злополуки, катастрофирали в самолети, в коли , отровени и т.н. и т.н. знайни и незнайни!
опорна то4ка

2018.09.07 | 17:10

1
Пък Гошето Димитров направи чемодан-вакзал- Масква и ни го върнаха с краката напред. Нещо с новичок ли го нахраниха, к'во му стана не разбрахме. Тито по тарикат излезе, отърва кожата. Един съвет ще ви дам тролчета изроди мои - Получите ли вежлива покана от Кремъл да ги посетите не ходете! В мафиотските среди приятелство няма
опорна то4ка

2018.09.07 | 17:22

4
До лайното под мен:
Аз гледам само световния еталон по вежливост и справедливост Русия. Другите какво да ги гледаме? само най хубавото у целий свет
лайняна точка

2018.09.07 | 17:17

3
само за РУСИЯ пищиш. Изглежда си имал , сексуално преживяване там. Щасливо раждане дженър недоклатен.
САЙТА НА ШИШИ

2018.09.07 | 17:15

2
САМО КЛЕВЕТИ и СЛУХОВЕ ПУСКАТЕ. ЩЕ ИМА СКОРО ПРИСЪДИ, ИЗГЛЕЖДА.

Добави коментар

Водещи новини