След кратко заболяване почина бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан

  • 18 август 2018 14:30

  • 4179
  • 1
След кратко заболяване почина бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан
© gettyimages

След "кратко заболяване" на 80-годишна възраст днес почина бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, лауреат на Нобелова награда за мир. Това съобщи днес в Женева неговата фондация, предаде БТА, цитирайки АФП.

"Семейство Анан и Фондация "Кофи Анан" съобщават с огромна скръб, че бившият генерален секретар на ООН и лауреат на Нобелова награда за мир Кофи Анан почина в мир в събота, 18 август, след кратко заболяване", се казва в комюнике на организацията. Съпругата на покойния Нане и децата - Ама, Коджо и Нина, бяха до него през последните дни от живота му, цитира ТАСС изявление на семейството в Туитър. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отдаде почит пред паметта на Анан - един от своите предшественици, когото нарече "сила, насочвала към доброто". "По множество начини Кофи Анан бе олицетворение на ООН. Той се отличи, като поведе организацията към новото хилядолетие с несравнимо достойнство и решимост", добави Гутериш.

Кофи Ата Анан е роден на 8 април 1938 г. в град Кумаси, в британската колония Златен Бряг (от 1957 г. насам - Гана). Баща му е вожд на племето фанти и губернатор на област Ашанти. Седми генерален секретар на ООН, Анан заема поста в течение на два мандата от 1997 до 2006 г. Осъществява реформи, целящи да намалят административните разходи на организацията. Посредничи в редица трудни политически ситуации - през 1998 г. във връзка с кризата в Ирак, с цел Багдад да допусне в страната международни инспектори, а през периода 1984-1998 г. съдейства за прехода към гражданско управление в Нигерия след поредица от военни правителства. През 1999 г. съдейства за договаряне между Либия и Съвета за сигурност на ООН по повод експлозията на самолета над Локърби през 1988 г. и за уреждане на кризата в Източен Тимор. През 2001 г. Анан получава Нобеловата награда за мир (съвместно с ООН) "за принос в осигуряването по-ефективна Организация и по-траен мир в целия свят".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4179 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.18 | 14:52

1
Този сайт цитира осново руски информационни агенции, дори и за такива новини.... Как успяхте да намесите в такава новина ТАСС (телеграфное агентство советского союза)?????

Добави коментар

Водещи новини