Еманюел Макрон предупреди да не се бърза с разширяването на ЕС

  • 18 май 2018 09:16

  • 3671
  • 2
Еманюел Макрон предупреди да не се бърза с разширяването на ЕС
© Булфото (архив)

Френският президент Еманюел Макрон отправи остро предупреждение да не се избързва с разширяването на Европейския съюз показвайки, че шестте балкански страни (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора), които искат да се присъединят, може да се изправят пред трудна задача, пише британският в. "Файненшъл таймс".

На срещата за Западните Балкани в София Макрон заяви, че ЕС е избързал с разширяването след последната среща на върха за Западните Балкани, състояла се през 2003 г., и последните 15 години са показали, че този път отслабва Европа. Френският президент подчерта, че подкрепя обвързването на Балканите с Европа, но предупреди, че Брюксел може да гледа много предпазливо на всяко ново разширяване.

Според дипломати Франция проявява скептицизъм към препоръка на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Албания и Македония. Лидерите на блока може да гласуват за това на следващата си среща, отбелязва "Файненшъл таймс", посочвайки, че френският президент вече е заявявал, че Европа трябва да се реформира, преди да мисли за нови членове.

Декларацията на срещата на европейските лидери балансира между ентусиазма към разширяването, изпитван от много нови членки на блока, и скептицизма на по-отдавнашни членки. В нея се подчертава значението на региона, привлякъл и вниманието на Москва и Пекин, за европейската сигурност и се казва, че Брюксел иска да подкрепи политическите, икономическите и социални промени, включително чрез подкрепа за върховенството на закона и за социално-икономическите реформи. Франция и други влиятелни страни, включително Германия и Холандия, се притесняват за престъпността, корупцията и управлението на региона, който включва пет бивши югославски републики.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че съществува скептицизъм за разширяването, и посочи, че участниците в срещата не са претендирали, че всичко е просто и ясно. Според него обаче ЕС е достатъчно голям и силен, за да приеме проекта за разширяване, и Туск подчерта, че не вижда бъдеще за Западните Балкани извън ЕС.

Срещата показа и напрежението около някои двустранни спорове, отбелязва "Файненшъл таймс". Гърция и Македония все пак заявиха, че са постигнали напредък по въпроса за името.

Последвайте канала на

БТА
3671 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини