Апокалиптично: Земята през 2067 година

06 ноември 2017 10:11

Апокалиптично: Земята през 2067 година
© Pixabay
26144 0

Как ще изглежда животът на Земята след 50 години? В представите на децата - доста апокалиптично. Вижте какво мислят децата за климатичните промени:

Потъващ свят

Самюел е само на 10, но вече има ясна представа как ще се отразят климатичните промени на нашата планета. Морското равнище ще се повиши тъй много, че хората, които живеят близо до морето, ще викат за помощ, обяснява ни момчето. А каква е причината за това развитие? Самюел поглежда сериозно и казва: "Замърсяването, което причиняваме".

Последният залез?

7-годишният Даниел обича да се наслаждава на слънцето. Но се бои, че след 50 години него вече няма да го има. Може би, обнадеждава се той, слънцето ни само леко ще се промени - и все така ще има толкова красиви изгреви и залези. Даниел ни разказва, че вече е помолил родителите си да полагат повече грижи за опазването на околната среда. Защото от това зависи и неговото бъдеще.

Отровена планета

В съвсем близко бъдеще колите вече ще летят - и все тъй ще замърсяват природата. Небето ще бъде повече сиво, отколкото синьо, а хората ще са изсекли и последните дървета. Този ужас ще настъпи още след 15, а не чак след 50 години, смята 10-годишната Палома.

Бягство от Земята

7-годишната Ема е била наскоро с майка си в Южна Азия. Страшно ѝ харесало, само дето било много горещо. Нейната майка ѝ разказала, че затоплянето на планетата ни се ускорява с всяка изминала година. Нищо чудно, че Ема си представя бъдещето така: слънцето е изгорило почти всичко, а хората са принудени да напуснат Земята. С ракети, разбира се.

Нов дом на Марс

В представите на 12-годишния Линус, след 50 години Земята ще е потънала в такъв хаос, че човечеството ще се види принудено да се пресели на Марс. Само че и там хората отново ще съсипят всичко. Линус все пак таи малка надежда: "Все още можем да предотвратим най-лошото", казва ни той.

"Безброй хвърчащи неща"

12-годишният Ян не е чак толкова черноглед. В бъдеще природата вече няма да е толкова важна, но това изобщо даже не е лошо, понеже ще си имаме свръхмодерна техника и безброй "хвърчащи неща", обяснява Ян. Именно така си представя той нашата планета след 50 години: като място, пълно с революционни ехнически изобретения.

Отпечатъкът, който оставяме

6-годишната Астрид има много абстрактна представа за Земята след 50 години. Реките, хората, въздухът - всичко се движи в една и съща посока и накрая се сблъсква с голямата заплаха: отпечатъка, който оставяме, замърсявайки природата. Астрид научила в училище, че колкото по-голям е "отпечатъкът", който оставяме след себе си, толкова по-мрачно изглежда бъдещето ни.

12 без 5 е!

1-годишният Мигел ни обяснява, че роботът от неговата рисунка може да символизира две неща - климатичните промени или пък изкуствения интелект, който излиза от контрол и ни подчинява. И в двата случая не ни очаква нищо добро. И затова е крайно време да вземем мерки, смята Мигел.

И тогава ще дойдат извънземните...

7-годишната Юдит е много загрижена за бъдещето на планетата ни. Тя е убедена, че през 2067 година на Земята вече няма да има никакви живи същества - нито хора, нито животни. И тогава ще дойдат извънземните и ще завладеят Земята, казва Юдит и ни обяснява, че за да пести ресурси, е използвала за рисунката си обратната страна на вече употребяван лист хартия.

Има ли надежда?

От 6 до 17 ноември в Бон се провежда 23-та Световна климатична конференция, в която участват над 25 000 експерти от целия свят. Дали основните играчи ще успеят да постигнат пробив?

Дойче веле
26144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини