Ера на чудовищните урагани: Харви, Ирма, Мария, Хосе и Лий

  • 07 октомври 2017 08:47

  • 5473
  • 0
Ера на чудовищните урагани: Харви, Ирма, Мария, Хосе и Лий
© Pixabay

Чудовищните урагани Харви, Ирма, Мария, Хосе и Лий, които минаха над Атлантическия океан, допринесоха за онова, което изглежда е най-активният период за големи бури в аналите, съобщи Асошиейтед прес. Всъщност сезонът на ураганите не е приключил.

Анализът на събирани от 167 години данни за урагани показа, че в историята няма друг 30-годишен период, свързан с толкова много урагани, с толкова много дни, през които урагани бушуват над Атлантическия океан, и с толкова голяма енергия, генерирана от силни бури.

Учени предупреждават, че е много рано да се правят заключения въз основа на данните, и не твърдят, че тази интензивна активност потвърждава наличието на тенденция.

Възможно е в далечното минало бури да не са попаднали в аналите и предишни поколения да изглеждат по-малко разтревожени, отколкото са били.

Някои учени уверяват, че данните за ураганите са толкова малко, че е невъзможно сегашната им активност да се свърже с глобалното затопляне.

Учените обаче очакват климатичните промени да доведат до по-интензивни бури, защото затоплянето на океанската вода е като гориво за ураганите. Те заявиха, че е важно да се опознае по-добре сегашният период на интензивни бури, за да се спасят човешки животи и да се предотвратят разрушения в бъдеще.

Климатоложката Ким Коб от Технологичния институт на Джорджия увери, че би било лудост политиците да пренебрегнат данните.

"Вероятно не разполагаме с толкова данни, колкото бихме искали, но те са достатъчни, за да се инвестира в разнообразна защита за крайбрежните общности", каза тя. "Сблъскваме се с тройна заплаха - покачване на морското ниво, силни ветрове и безпрецедентни валежи".

Последвайте канала на

БТА
5473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини