Климатични и екологични рекорди белязаха 2011 г.

  • 31 декември 2011 13:27

  • 3726
  • 2
Климатични и екологични рекорди белязаха 2011 г.
©

През 2011 г. въглеродните емисии се покачиха рекордно, топенето на ледовете в Арктика почти догони нивата от най-лошата 2007 г., а средната глобална температура е 11-тата най-висока откакто се води статистика. Това отчита екоредакцията на "Гардиън" в годишния си обзор.

Годината беше белязана и от безпрецедентни горещини и студове в САЩ, суша и горещини в Европа и Африка, както и рекорден брой бедствия, свързани с климата, пише dnevnik.bg.


В допълнение към всичко това населението на света достигна 7 милиарда
, случи се втората най-лоша ядрена катастрофа в историята и бяха направени рекордни инвестиции във възобновяема енергия.

Светът продължава да се затопля

Системата от 41 морски, сухоземни и въздушни индикатори, с която Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) мери температурата на въздуха и водата, показва недвусмислено, че светът е продължил да се затопля и през 2011 г. През юли NOAA съобщи, че месечните температури за последните 300 месеца са неизменно над средните и че 13-те най-топли години в документираната история са били в интервала между 1997 и 2011 г. Забележителното при 2011 е, че през нея е бил активен феноменът "Ла Ниня", който обикновено води до понижаване на температурите, а сега това не се е случило.
 


През септември Бременският университет в Германия обяви, че площта на ледената покривка в Африка е достигнала рекорден минимум. Информацията се базираше на данни от японски сендор, намиращ се на сателита на НАСА Aqua. Няколко дни по-късно Националният център на САЩ за исзледване на снега и леда, който използва различна спътникова информация, обяви, че ледената покривка през 2011 г. всъщност е била малко по-голяма от първоначално обявеното и 2011 г. остава на второ място по този показател.

Кристоф Кинар от Центъра за проучване на сухите зони "Ла Серена" в Чили обяви, че подобна продължителност и мащаб на топене на морските ледове е безпрецедентна за последните 1 450 години.

Екстремен климат в САЩ

Докато Европа, Русия, Пакистан и Близкия Изток преживяха най-екстремно време през 2010, през отиващата си година беше ред на Северна Америка. Континентът преживя огромни наводнения по поречието на реките Мисисипи и Мисури, рекордни горски пожари и изпепеляваща суша в южните щати.

Финансовите загуби в САЩ от бедствия свързани с климата се изчисляват на повече от 50 милиарда долара за цялата година. В страната е имало над 14 отделни бедствия с щети над 1 милиард.

Много коментатори описват 2011 като годината на торнадата. Между януари и юни в резултат на 43 големи бури в централните, южните и северните щати на САЩ са възникнали близо 1600 торнада. Половината от тях са се случили през април, а 226 само на 27 април.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3726 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Toni

2012.01.12 | 15:16

2
Kakvoto sme si posqli,tova 6te pozunem.Kato izmrem golqma 4ast ot glad bolesti i bedstviq i uni6tozim golqma 4ast ot florata i faunata si,dano togava da ni doide akula i razberem 4e bogatstvoto ne e v parite ni,a v zdraveto ni.
W W W . ORIGINALNI . BE --- ЗАКУПИ НАЙ-ЕВТИНАТА ФУ

2012.01.12 | 15:16

1
W W W . ORIGINALNI . BE --- ЗАКУПИ НАЙ-ЕВТИНАТА ФУТБОЛНА ТЕНИСКА !

Добави коментар

Водещи новини