Какво да очаква Владимир Путин от новия екип на Доналд Тръмп

  • 11 ноември 2016 09:17

  • 4128
  • 9
Какво да очаква Владимир Путин от новия екип на Доналд Тръмп
© gettyimages (архив)

Доколко са оправдани очакванията в Москва за затопляне на отношенията със САЩ през управлението на следващия президент републиканец, пита се руската опозиционна телевизия "Дожд" под заглавие "Новите ястреби: какво да очаква Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 от новия екип на Доналд Тръмп".

Според източници на Ен Би Си нов държавен секретар след Джон Кери може да стане бившият председател на Камарата на представителите в Конгреса Нют Гингрич. По време на кампанията той защитаваше Тръмп от обвиненията в прекомерни симпатии към Путин, посочва "Дожд" и го цитира: "Путин е факт. В един момент ще признаем, че този човек съществува и да му лепим етикети не е най-добрата стратегия".

През 2014 г. Гингрич оповести собствен план за въздействие върху Путин - предложи например да се намали зависимостта на Европа и Украйна от руския газ и съществено да се вдигне добивът, което да срине цената на суровините, а режимът на Путин по думите му зависи от тях. Препоръча също да се увеличи военната мощ на САЩ, за да "покажем, че признаваме: Путин е по-опасен, отколкото смятахме". Гингрич обаче е против военен конфликт с Русия, се казва в материала.

Друг кандидат за първи дипломат на САЩ е сенаторът от щата Тенеси Боб Коркър, призовавал по време на кампанията Тръмп да гледа резервирано на комплиментите от Путин. Не бива да допуснем Путин да успее в своята агресия, той трябва да си плаща за нея, докато не промени своя курс, убеден е политикът, чието интервю през Си Ен ЕН обобщава "Дожд".

Според мрежовото издание БъзФийд държавен секретар може да стане и бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън. Той също се обявява за по-твърда политика спрямо Русия и обвинява администрацията на Обама, че е твърде мека. Преди победата на Тръмп Болтън заяви неведнъж, че Путин би желал да види като президент на САЩ "слабата" Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26, а не "силния" Тръмп, добавя руската телевизия.

Сред кандидатите за поста министър на отбраната на САЩ аналитици посочват сенатора от Алабама Джеф Сешънс, член на комисията по въоръжените сили. През март Сешънс изрази тревога, че Русия може да продължи "агресивната си политика в Европа", тогава "трябва да й бъде изпратен сигнал, че ще плати скъпо за това поведение". По думите му, ако Минските споразумения не бъдат изпълнени, САЩ и Европа ще трябва да се обединят и "да дадат на Русия по-решителен отпор".

Американски медии сочат освен това за бъдещ външнополитически съветник на Тръмп Стивън Хадли, заемал този пост през управлението на Джордж Буш младши. "Русия трябва да бъде наказана за политиката си, но не и изолирана", цитира "Дожд" негово изявление отпреди две години. Хадли приканваше същевременно Вашингтон да подкрепи страните, "страдащи от руския натиск", посочва телевизията.

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани може да стане според Ен Би Си генерален прокурор на САЩ. По думите на Джулиани Тръмп не е казвал, че руският президент е добър човек. За такъв не го смята и самият бивш кмет. "Путин е аморален, опасен индивид", но с него "човек може да се разбере", твърди Джулиани. "За мен Путин е убиец, но не е безумен убиец. Той е типичен автократ. Както се очаква всъщност от човек, прекарал живота си в КГБ и може би убивал хора в КГБ. Не се съмнявам, че е поръчвал убийства по цял свят, но същевременно с него може да се разбере човек, защото той не е луд", уточнява политикът, сочен за следващ генерален прокурор на САЩ.

"Уолстрийт джърнъл" назовава и друг кандидат за поста - губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, бивш съперник на Тръмп, отказал се от надпреварата в негова полза. По думите на Кристи в отговор на руската агресия той "би върнал войските в Полша и би активизирал военната дейност в Балтика, за да отправи ясен сигнал за нашите намерения".

Кристи обвиняваше Путин, че иска да изгради персийска империя съвместно с Иран. Той заявяваше, че следващият президент на САЩ трябва да е готов да извади от калъфа ядрения арсенал, отбелязва руската телевизия.

Последвайте канала на

БТА
4128 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2016.11.23 | 18:46

9
БЪЛГАРИЯ ОЧАКВА РУСИЯ ДА СИ ПРИБЕРЕ АГЕНТУРАТА И ДА СПАЗВА МЕЖДУНАРОДНИТЕ НОРМИ.

2016.11.16 | 01:20

3
Добре че са опозиционните медии в Русия, та купените БТА да има кого да цитират

2016.11.23 | 18:46

8
Опозицията е Русия е като БЗНС по комунистическо в БГ. Такова животно има само на книга.

2016.11.16 | 01:20

4
Ти сам не виждаш ли че не е като БЗНС или не можеш да четеш?

2016.11.23 | 18:45

6
какво...може ..ами лудата крава има интереси ,по цял свят ...какво ще е по различно ....да губят наркотици ,петрол ,злато и диаманти ...ами какво ,ще папка кравата тогава ...няма да стане ...така ,че голями очаквания ...няма как да стане ...

2016.11.23 | 18:45

7
Така е, те са световните терористи, но все пак да се надяваме на разум и по-добро

2016.11.16 | 08:25

5
Какво очаква Путин, го интересува единствено руския народ и платените тролове по света.

2016.11.15 | 16:57

2
каквото ще да очаква, тук е България, не Русия

2016.11.11 | 23:15

1
изобщо,не си струва да си напрягаме мислите отнoсно тая тема ;)

Добави коментар

Водещи новини