Медия: Ще продължи ли руско-иранското военновъздушно сътрудничество?

  • 23 август 2016 09:04

  • 1758
  • 1
Медия: Ще продължи ли руско-иранското военновъздушно сътрудничество?
© gettyimages (архив)

Руският печат коментира съобщението на министерството на отбраната, че Федерацията е спряла да използва иранско летище за въздушни удари в Сирия и е върнала бойните си самолети в родината.

"Иран, до нова среща" е заглавие от "Росийская газета". Официозът припомня изявление на Игор Конашенков, говорител на министерството, че занапред руската авиация ще използва иранската военновъздушна база в провинция Хамадан въз основа на взаимните споразумения и в зависимост от обстановката в Сирия. Според иранския министър на отбраната генерал Хосейн Дехган публичното съобщение на Русия, че започва да използва летището, е направено, без да бъде уведомен Техеран, посочва "Лента". Генералът вижда тук "неуважение" и "позьорство" от страна на Москва, отбелязват изданията.

Руската авиация спира да използва тази база поради разногласия между Москва и Техеран, пише "Комерсант", като се позовава на източник от военното командване. Според източника руските военни са искали да използват базата не само като летище за дозареждане, но и като пълноценен военен обект, на който да разположат съответните оръжия и арсенали. Техеран обаче не склонил. Москва претендира за някаква глобална роля, използвайки сътрудничеството с Техеран като площадка за осъществяване на амбициите си. Това явно буди недоволство у иранското ръководство. Иран не желае да бъде младши партньор на Москва и отправя сигнал, че е готов само за взаимодействие на равни начала. Междувременно в новата многовекторна политика на Иран след вдигането на санкциите от страната приоритетни стават отношенията със Запада, а не с Русия, коментира политологът Алексей Малашенко.

Москва реши да не раздухва скандала, посочва "Комерсант" и цитира руския посланик в Иран Леван Джагарян, според когото федералните въздушно-космически сили все още може да се върнат в иранската въздушна база. Руското министерство на отбраната не е споменавало официално докога са в сила договорките с Техеран, а министърът Сергей Шойгу не е коментирал въпроса публично, отбелязва "РБК

Последвайте канала на

БТА
1758 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.08.27 | 08:47

1
Селски лумпени!!!Вашите алкохолизирани покемони,пак се изсраха на метеното!!!Подай на руснака ръка,той ще ти се качи на главата!!!Паплач,нагла,безмозъчна!!!Честито лумпени!!!

Добави коментар

Водещи новини