Страните от Г-20 се ангажираха да стимулират растежа

  • 24 юли 2016 16:57

  • 1481
  • 0
Страните от Г-20 се ангажираха да стимулират растежа
© Gettyimages

Финансовите ръководителите на двайсетте водещи икономики в света (Г-20) днес се ангажираха да подпомогнат вялия глобален растеж, но не обявиха общи инициативи. Те обещаха да се борят срещу шоковите вълни от вота на Великобритания за напускане на Европейския съюз, предаде АП.

В общо изявление след двудневната среща в китайския град Чънду (на 1800 км югозападно от Пекин) групата се обяви против търговския протекционизъм - тема, която отново доби популярност, след като републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп заговори за ограничаване на достъпа до американските пазари. "Ще се противопоставяме на всички форми на протекционизъм", пише в комюникето. Министрите на финансите и централните банкери на САЩ, Китай, Великобритания, Германия и други правителства поеха ангажимент да използват разходите, валутната политика и регулаторните реформи, за да укрепят растежа. Те дадоха обещание да засилят комуникацията и сътрудничеството, но не обявиха общи действия, както някои пазарни играчи се надяваха.
Страните от Г-20 ще използват "всякакви и всички политически инструменти", за да постигнат целите за "силен, устойчив, балансиран и приобщаващ растеж".

"Като изтъкваме необходимата роля на структурните реформи, обръщаме внимание и на това, че фискалните стратегии са не по-малко важни за постигане на нашите общи цели за икономически растеж", се казва в документа, цитиран от ТАСС. Г-20 изрази безпокойство, че решението на Великобритания да напусне ЕС засилва несигурността за световната икономика и Брекзитът се прибавя към заплахите тя да излезе от релси, съобщи АФП. Финансовите лидери обаче подчертаха, че последиците от Брекзита не са непреодолими, предаде ДПА.
"Членовете на Г-20 са в добра позиция да се справят с потенциалните икономически и финансови последици от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз", се казва в комюникето на Г-20. Те се надяват Великобритания да остане близък партньор на ЕС.

В декларацията се изразяват и опасения от структурни проблеми, сред които свръхкапацитетът в стоманодобива и други отрасли. Тези проблеми са "изострени от слабото възстановяване на глобалната икономика и потиснатото пазарно търсене, които оказват отрицателно влияние върху търговията и работниците". Представители на САЩ и Европа обвиняват Китай, който произвежда половината от стоманата в света, че поддържа твърде много заводи със субсидии и друг вид държавна помощ и създава условия за дъмпинг (подбиване на цените) на световните пазари.

В изявлението се обръща внимание и на икономическото неравенство. "Ползите от растежа трябва да се споделят по-широко вътре и сред страните, за да се насърчава приобщаването", призовава Г-20. Групата включва 19 страни (Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка и Япония) и Европейския съюз. След този форум Китай ще бъде домакин и на срещата на върха на Г-20 в източния град Ханчжоу на 4 и 5 септември.
 

Последвайте канала на

БТА
1481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини